Az észt elnöknek van zenei ízlése, és nem fél használni!

Elképesztően menő hírbe futottunk bele: a Tallinn Music Week honlapján jelent meg, hogy Toomas Hendrik Ilves észt elnök december 4-én kiadott egy lemezt Teenage Wasteland címen, amin a fiatalkori kedvenc zenéi találhatóak - a bevétel egy részéből pedig a Minu Unistuste Päev (kb. Álomnapom) szervezetet támogatják, akik súlyos vagy tartósan beteg észt gyerekek legnagyobb kívánságainak a valóra váltásával foglalkoznak. 

"Kedvenceim 1963-1978 között" - ez az alcíme a lemeznek, ami az egyébként közismerten zeneszerető (nem mellesleg a vélemény szabadságáért és önkifejezésért rendszeresen kiálló) Ilves számára legfontosabb műveket tartalmazza. Ami ettől még lehetne ciki, csakhogy az észt elnök válogatása stílusban a new wave-től a punkon át egészen a grunge-ig terjed (szóval, hogy csak a legközelebbi párhuzamot vonjuk meg, ebben sem hasonlít a magyar miniszterelnökre).

Mint Ilves mondja, ezek a számok nagyban határozták meg a későbbi zenei ízlését, és tisztán emlékszik még arra is, ahogy annak idején a rockzenészek "nemkívánatosak voltak" az Egyesült Államokban, ahol felnőtt. „Ezek voltak azok a számok, amiket esténként tranzisztoros rádióval hallgattam, és amik szinte a megváltást jelentették az - ahogyan a Who megfogalmazta - Tinédzserkor Pusztaságában" - emlékezett vissza, utalva a Who Teenage Wasteland című számára, ami a válogatáslemez címe is lett. "Fura most ezt így 62 évesen mondani, de akkor az életemet a rock 'n' roll mentette meg" - tette hozzá. 

GettyImages-473950122
Michael Gottschalk / Europress / Getty

A válogatásba összesen 16 szám került be, és Ilves arra ügyelt, hogy ne (csak) az akkori nagy kedvenceket vonultassa fel. Bár szerepel rajta többek közt a Ramones, David Bowie, vagy a Velvet Underground, sajnos még így is fontos dalok maradtak ki, mivel pár zenekar/előadó nem járult hozzá, hogy felkerüljön a lemezre - így a Kinks, vagy Neil Diamond sem. A CD december 4-e óta kapható és Spotify-on is elérhető

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek