#VILÁGOM

Az észt elnöknek van zenei ízlése, és nem fél használni!

2015. december 11., péntek 16:36

Elképesztően menő hírbe futottunk bele: a Tallinn Music Week honlapján jelent meg, hogy Toomas Hendrik Ilves észt elnök december 4-én kiadott egy lemezt Teenage Wasteland címen, amin a fiatalkori kedvenc zenéi találhatóak - a bevétel egy részéből pedig a Minu Unistuste Päev (kb. Álomnapom) szervezetet támogatják, akik súlyos vagy tartósan beteg észt gyerekek legnagyobb kívánságainak a valóra váltásával foglalkoznak. 

"Kedvenceim 1963-1978 között" - ez az alcíme a lemeznek, ami az egyébként közismerten zeneszerető (nem mellesleg a vélemény szabadságáért és önkifejezésért rendszeresen kiálló) Ilves számára legfontosabb műveket tartalmazza. Ami ettől még lehetne ciki, csakhogy az észt elnök válogatása stílusban a new wave-től a punkon át egészen a grunge-ig terjed (szóval, hogy csak a legközelebbi párhuzamot vonjuk meg, ebben sem hasonlít a magyar miniszterelnökre).

Mint Ilves mondja, ezek a számok nagyban határozták meg a későbbi zenei ízlését, és tisztán emlékszik még arra is, ahogy annak idején a rockzenészek "nemkívánatosak voltak" az Egyesült Államokban, ahol felnőtt. „Ezek voltak azok a számok, amiket esténként tranzisztoros rádióval hallgattam, és amik szinte a megváltást jelentették az - ahogyan a Who megfogalmazta - Tinédzserkor Pusztaságában" - emlékezett vissza, utalva a Who Teenage Wasteland című számára, ami a válogatáslemez címe is lett. "Fura most ezt így 62 évesen mondani, de akkor az életemet a rock 'n' roll mentette meg" - tette hozzá. 

A válogatásba összesen 16 szám került be, és Ilves arra ügyelt, hogy ne (csak) az akkori nagy kedvenceket vonultassa fel. Bár szerepel rajta többek közt a Ramones, David Bowie, vagy a Velvet Underground, sajnos még így is fontos dalok maradtak ki, mivel pár zenekar/előadó nem járult hozzá, hogy felkerüljön a lemezre - így a Kinks, vagy Neil Diamond sem. A CD december 4-e óta kapható és Spotify-on is elérhető

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta