#VILÁGOM

Megszűnhet a Rubicon, a Filmvilág és a Litera.hu is

2015. december 4., péntek 13:31

A Magyar Narancs hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a Nemzeti Kulturális Alap (továbbiakban NKA) kiemelt művészeti lapokkal kötött hároméves szerződése idén jár le, egyelőre nem írták ki sem az új folyóirat-támogatási, sem az egyéves pályázatokat. 41 folyóirat dőlhet be, ha ez nem történik meg időben, a 27 print folyóirat közt van az Alföld, a Filmvilág, a Jelenkor, a Kortárs, a Rubicon, a Színház, a Jelenkor, a Balkon, a Forrás és az Új Művészet, az évi 4 és 11 millió forinttal támogatott 14 online periodika között pedig az Építészfórumot, a Fideliót, a Revizort, a Múlt-Kort és a Litera.hu-t is megtaláljuk. Az ok: a Fekete György-féle MMA az NKA-t is bekebelezte.

A Magyar Narancs megkereste az érintett lapok főszerkesztőit is, akik szerint a támogatás nélkül veszélyben van a működésük, de ha késésről van szó, akkor is csak épphogy tudják áthidalni ezt az időszakot - a saját tartalom terhére több hirdetéssel találkozhat majd az olvasó.

CLK
Fotó: Rubicon

Az NKA költségvetését egyébként alultervezték: nem bíztak abban, hogy az 5-ös lottó nyereményadójából ebben az évben is bejöhet 10 milliárd forint. Pedig az: egészen mostanáig 830 millió forint pluszt eredményezett az alapnak. Hogy hova tűnt mégis a pénz? Az NKA vezetése 30 nap múlva ígért választ a Narancs azon kérdésére, hogy miért nem nézték meg év közben a folyószámlájukat, és hogy pontosan mire ment el ez az összeg.

A Narancs korábbi cikke szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) illetékes bizottsága döntésének (illetve annak hiánya) hátterében az állhat, hogy jövőre már a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia (MMA) jelöli az új kollégiumi tagok harmadát, és az elnök is csak nekik tetsző személy lehet. Fekete György demokráciáról és művészetről vallott véleménye fényében pedig senki se számítson elfogulatlan döntésre.

Frissítés

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a Rubicon főszerkesztője nem volt azok között, akiket a Magyar Narancs megkeresett.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta