#VILÁGOM

Fedezze fel a spanyolviaszt!

2015. december 2., szerda 15:35

A Spanyol Filmhétnek már az urániás oldala is meggyőző: tetején Antonio Banderas néz fölfelé 28 évesen és jóképűen, lejjebb ott a kép teljes kockája: Banderas Victoria Abrillal A gyilkolás örömében. Aki pedig veszi a fáradságot, és lepörgeti az oldalt, azt ilyen képek fogadják:

pic 20151124122729 579hpqk2ynv

Meggyőző? Na, ugye, ahogy a klasszikusok mondják. Ez egyébként a 2011-es Nincs kegyelem című film reklámfotója. Merthogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 2. és 7. között megrendezett Spanyol Filmhét egyfelől a korai filmjeivel tiszteleg a 2015-ben a Spanyol Filmakadémia által életműdíjjal kitüntetett Antonio Banderas előtt, másrészt kortárs hispán alkotásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényt a Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezi, a filmeket spanyol nyelven, magyar, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással lehet megnézni, vetítésenként – mint azt az esemény Facebook-oldalán talált hozzászólásból megtudtuk – egy ezresért. Az ezer forint pedig tényleg aprópénz a kínálat minőségéhez és sokszínűségéhez képest. 

Van itt thriller (El Nino), dokumentumfilm (Ángel Sanz Briz válaszútja) és musical is 1985-ből (A fáraó udvara), amiben Banderas egészen szokatlan külsővel lepi meg mai rajongóit:

antonio banderas la corte de faraon

Melanie Griffith volt férje rendezőként is bizonyít az Urániában, a 2006-os Forró záport ő jegyzi, tisztességes iparosmunka, érdemes megnézni. Mivelhogy láttam, én nem fogok beülni rá, sokkal inkább a májusban elhunyt Vicente Aranda filmjére, amely a Ha azt mondják, elestem a harcban címet viseli, és az 1940-es évek Barcelonájába repít vissza. Igyekezzenek jegyet venni rá, mert a szervezők nagybetűkkel hívják fel a figyelmet, hogy A FILMET KIZÁRÓLAG FELNŐTT NÉZŐINKNEK AJÁNLJUK! (ERŐSEN SZEXUÁLIS TÖLTETŰ JELENETEK MIATT). Tatjánával szólva: kell ennél több?

Krimirajongóként a nyitóképünkkel egyszer már megidézett Nincs kegyelmet sem hagyom ki. A leírás szerint Santos Trinidad madridi rendőrfelügyelő (vélhetően ő a szakállas macsó a fotón) hármas gyilkosságba keveredik, és úgy dönt, végez az egyetlen szemtanúval. A kábítószer-kereskedők közötti leszámolásnak tűnő ügyből lassanként valami sokkal bonyolultabb lesz. Egy kis ízelítő a filmből, amely nem vénnek való vidék:

Végezetül: semmiképp se hagyják ki az egyetlen dokumentumfilmet, az Angel Sanz Briz válaszútját, már csak a magyar vonatkozása miatt se. A budapesti angyalként is emlegetett Briz ugyanis budapesti spanyol diplomataként 1944-ben ötezer magyar zsidó életét mentette meg. Ez a film róla szól, meg az akkor még csak 6 éves Jaime Vándorról, akit a filmrendező José Alejandro Gonzálesz Baztán két éve visszakísért a magyar fővárosba.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta