#VILÁGOM

Látta már az igazi Micimackót?

2015. november 29., vasárnap 08:49

A Northfoto örvendeztetett meg minket két képpel és egy rövid történettel arról, hogy végre meg lehet tekinteni az igazi Micimackót. Vagyis a koponyáját, hogy pontosak legyünk. A Micimackó néven elhíresült mese- és rajzfilmhőst ugyanis írója, Milne valódi medvéről mintázta: a londoni állatkert kanadai feketemedvéjéről, akit Winnipegnek hívtak. A.A. Milne 1926-ben írta meg a történetet, és fiával, Christopher Robinnal együtt rendszeres látogatói voltak a londoni állatkertnek, ahol Winnipeg élt. Fia, Christopher Robin imádta Winnipeget, róla nevezte el kedvenc játékmedvéjét is Winnie-nek (Karinthy ezt magyarította Micimackóra, testvére után). Az alábbi fotó nemcsak Winnipeg miatt érdekes, hanem azért is, mert Christopher Robin testközelből eteti őt mézzel. Winnipeg négy évvel a könyv megjelenése után, 1930-ban múlt ki, de mivel már életében híressé vált, koponyáját megőrizték az utókornak, jelenleg Londonban tekinthető meg. 

A múzeum honlapjáról kiderül, hogy a medve még az első világháború idején, bocsként került Harry Colebourn kapitányhoz, aki a szülővárosa után nevezte el Winnipegnek. A katona és állatorvos gazdi akkor hagyta őt az állatkertre, amikor Franciaországba indult harcolni, 1914-ben, ahol aztán egészen 1934-ben bekövetkezett haláláig élt. 

A koponyáról sokáig nem lehetett tudni, micsoda története van, a medve halála után Sir James Frank Colyer, a Fogászati múzeum egyik kurátora kapta meg, aki a medvék fogászati eltéréseiről és betegségeiről elsőként publikált. Sajnos a valódi Micimackó élete korántsem volt olyan könnyű, mint az celebritásként kijárhatott volna neki: akkoriban nem volt tilos az állatok etetése, a nagy népszerűséggel járó folyamatos édességgel kényeztetéstől pedig Winnipeg fogai gyakorlatilag teljesen kihullottak, a fogmeder megvastagodott, és az utoljára elvégzett vizsgálatok szerint a csacsi öreg medve krónikus fogágygyulladásban szenvedett. A Micimackó mellett viszont így még egy fontos könyv fűződik a nevéhez: Colyer publikációja azóta is az állatkerti állatorvosok egyik fontos irodalma maradt. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta