#VILÁGOM

Hallgassa csak, hogy csipog egy struccfióka a tojásban!

2015. október 18., vasárnap 17:54

Évtizedekig tartó munka eredményét tette online elérhetővé a Cornell Egyetem: közel 150 ezer hanganyagot töltött fel szabadon kereshető és meghallgatható formában az internetre. A fókusz a madarakon van, de akad a fájlok között olyan is, amin bálnákat, elefántokat vagy éppen békákat hallgathatunk. A 9000 faj adatait tartalmazó nanganyagok összesen több mint tíz terabyte-ot tesznek ki és 7513 óra hosszúságúak, ezzel pedig a Cornellé a világ legnagyobb állathang-gyűjteménye, ami mostantól bárki számára szabadon hozzáférhető – olvasható az egyetem Tumblr oldalán.

„Ez az egyik legnagyobb kutatás és egyben adatmegőrzés is, amit a Cornell Lab valaha véghez vitt" – jelentette be büszkén az online debütálást Greg Budney kurátor. „Az adatok digitalizációjával pedig olyan ajtókat tártunk ki, amiket 10 vagy 20 évvel ezelőtt nem tehettünk meg" – tette hozzá.

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A fájlok a Macaulay Library oldalán találhatóak, az intézet igazgatója pedig elmondta, hogy az övék a legnagyobb és legrégibb gyűjtemény a világon – és most már a leginkább hozzáférhető is. „Dolgozunk rajta, hogy fejlesszük a keresési funkciókat, és hogy a felhasználók maguk is feltölthessenek anyagokat az archívumba" – mondta Mike Webster. A felvételeket egyébként múzeumi kiállításokban, filmekben és telefonos alkalmazásokban is használják, a legrégebbi pedig 1929-es. Az egyetem kiválasztott néhány "leget" a hanganyagok közül: ilyen például a legfiatalabb madáré is, ami egy, még a tojásban lévő struccfióka csipogása a kikelés előtt/közben, vagy a legjobb John Coltraine-imitátoré, amire egy indri nevű madagaszkári lemurfaj pályázhat kedélyes jóreggelt-rikkantásaikkal a családtagjaiknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta