#VILÁGOM

Veszélyes lehet túl nagy átéléssel játszani ezt a Bartók zongoradarabot

2015. október 14., szerda 19:46

A világ egyik legelismertebb komolyzenei előadóművésze, Yefim Bronfman a Londoni Szimfonikus Zenekar társulatával adott koncertet a napokban a bécsi Koncertházban, amiben nem is lenne semmi meglepő, de az 57 éves Grammy-díjas művész olyan átéléssel püfölte a Steinway & Sons hangversenyzongorát, hogy Bartók Béla Nr.2 Sz.95 (1930-1931) klasszikusa alatt véresre játszotta az ujjait – árult el egy nem mindennapi kulisszatitkot a csapat első hegedűse. Rhys Watkins a Facebookon osztotta meg a véres billentyűk látványát követőivel. Sőt, a társulat másik hegedűse, Maxine Kwok-Adams elmondása szerint a padló is véres lett Bronfman erőteljes játéka alatt.

Így nézett ki a zongora a Bartók szonáta után.
Így nézett ki a zongora a Bartók szonáta után.
Fotó: facebook.com/londonsymphonyorchestra

Nem az üzbég származású, de Amerikában élő zongorista az egyetlen, aki ilyen átéléssel játszotta Bartók Béla lendületes, sodró erejű zongoradarabját, pár hónappal ezelőtt ugyanis a bostoni konzervatóriumban tanult Rui Urayama is hasonlóképpen járt, mikor a Cincinnati World Piano Competition negyeddöntőjében játszotta Bartók klasszikusát. „ A Rui Urayama a verseny második fordulójáig jutott. A legcsodálatosabb az egészben az volt, hogy a lány az ujjaiból csepegő vér ellenére is tovább játszott, megpróbálta letörölni a vért a zongoráról, de így is végigjátszotta a darabot” – mondta Frank Weinstock, a verseny egyik zsűritagja, aki szerint sokkoló látványt nyújtott Urayama játéka és a háborús övezetre emlékeztető zongora. A videóra kattintva megnézheti, hogy hogyan fest egy zongora a Bartók szonáta eljátszása után.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta