Hercegnők éjszakája: közhelygyűjtemény sziruppal

Két hisztis hercegnő, egy papucsférj és egy határozott anya. Na meg egy éjszaka, ami baromira nem úgy alakul, mint ahogy György király, és hitvese Erzsébet eltervezte. A történet úgy folytatódik, hogy a lányok kisírják, hogy míg a papa beszédet mond a népnek, ők közéjük vegyülnek, és mint Mátyás király kifürkészik, hogyan is érzi magát az istenáldotta nép, akkor, amikor kihirdetik a II.világháború végét. Erről szól Julian Jarrold (Jane Austen magánélete, Utolsó látogatás) új filmje, ami jobb lett volna, ha sosem kerül a mozikba. 

A mese itt kezdődik el, és onnantól kezdve nagyjából a Disney lányregényeinek szintjén mozgó habos-babos történet. A lányok kiharcolják a kimenőt, majd elindulnak a londoni éjszakába, két nyalka katona oldalán, akiket kísérőül kapnak Maggy elsodródnak egymástól, és egyikükre lecsap egy szívtipró is, míg másikukat egy pilóta veszi szárnyai alá. Senki nem találná ki, mi történik, nem is írom le, annyira közhelyes, kitalálható ráadásul tele van tűzködve rosszabbnál rosszabb poénokkal.

A filmnek van valóságalapja, a lányok tényleg elvegyültek egy éjszakára a nép közé, de senki nem ismerte fel őket, azt meg meg sem merték volna kockáztatni, hogy egy férfiemberrel az oldalukon térjenek haza. De nem ez a legnagyobb baj a filmmel, vagyis ez nem is lenne baj, mert nem dokumentumfilmet ígért a rendező, hanem az, hogy a 10 percben egyértelmű lesz, mi és hogyan alakul. Ám talán még ez sem lenne baj, de erőltetett poénokkal, hülye helyzetkomikumokkal zsúfolták tele a filmet, amit leöntöttek egy adag hazafias sziruppal - mert mégiscsak háború van,az pedig egy szomorú dolog. 

Ami a filmet megmenti -már, ha nem 14 éves romantikus lélek valaki, mert akkor még élvezni lehet- az a két színésznő játéka. Sarah Gadon és Bel Powley, meg, hogy lehet nézni egy snájdig pilótát (Jack Reynor), aki tudja, hogy a fellángolása csak reggelig tarthat. A 14 éves Margit hercegnő kupiba cipelése és bedrogozása elég meredek szál, de még ez sem tudja kizökkenteni a rendezőt abból a szirupos álomvilágból, ahová behelyezte a szereplőket.

A filmet nagyjából 16 éves korig lehet élvezni, utána már csak a jelmez- és díszlettervező munkáján lehet bambulni, úgy másfél órán át. 

Október 1-től a mozikban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek