#VILÁGOM

Nem kell New Yorkba vágynia, ha megnézné a Guggenheimet

2015. október 6., kedd 09:57

Több mint 575 művész 1600 alkotását tette digitálisan is megtekinthetővé az 1937-ben alapított New York-i Solomon R. Guggenheim Alapítvány. A szervezet vezetősége körülbelül 7000 műtárgy közül választotta ki azokat, amelyeket a 19. század végétől az egészen a mai napig folyamatosan bővülő kollekció legmeghatározóbb darabjainak ítélt. Ezzel a szimpatikus húzással már nemcsak a szerencsés New Yorkiak gyönyörködhetnek a szebb-szebbnél alkotásokban, hanem bárki, aki a Guggenheim.org oldal Collection Online opciójára, ahol fotók mellett természetesen a művek pontos leírását is megtalálja.

Az Upper East Side-on található épület egyébként a legrégebbi és a legismertebb Guggeinhem múzeum, amit Frank Lloyd Wright tervezett a városnak 1959-ben. Az online is elérhetővé tett gyűjtemény érdekessége, hogy nemcsak a New York-i, de a velencei Peggy Guggenheim Collection valamint a Frank Gehry által tervezett bilbaoi Guggenheim Múzeum műalkotásait is megtalálja.

A Nagy Almában található tárlat például javarészt absztrakt, impresszionista, posztimpresszionista, expresszionista illetve szürrealista munkákat tartalmaz – írja az Open Culture, melynek szerkesztői külön felhívják a figyelmet az orosz népművészetből és a francia fauvizmusból egyaránt inspirálódó Vaszilij Kandinszkij, illetve Joan Miro és Paul Klee munkáira; valamint a Velencében kiállított korai modernista, posztminimalista valamint konceptuális alkotásokra. Ide kattintva merülhet el a világ legismertebb és legszebb műalkotásaiban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta