Szír menekültek alapítottak zenekart

Raed Jazbeh, Brémában élő nagybőgős a Facebookon gyűjtötte egybe azokat a zenészeket, akiket a Damaszkuszi Zeneakadémáiról ismert, de idővel szétszóródtak Európában. Az együttesalapítás célja az, hogy az embereknek ne csak a háború borzalmas képei jussanak eszükbe Szíriáról, hanem az is, hogy az ország gazdag kulturális és zenei élettel is rendelkezik – olvasható a Fidelio oldalán.

A Syrian Expat Philharmonic Orchestra jelen pillanatban 30 főből áll – a terv az, hogy hamarosan ötvenre bővülnek. Első koncertjüket szeptember 22-én, kedden adják Brémában – amíg nem sikerül menekültet találni minden hangszerre, addig német zenészek pótolják őket.

Hiroyuki Ito / Europress / Getty

Az alapító Raed Jazbeh elmondta, hogy azért is lehetséges, hogy a szíriai zenészek gyakorlatilag mind ismerik egymást, mert az országban egyetlen helyen, Damaszkusz zeneakadémiáján folyik zenei képzés. Mivel Európa szerte élnek a tagok, ezért csak pár nappal a brémai koncert előtt tudják megkezdeni a próbákat teljes létszámban. A hangversenyen klasszikus európai műveket, jazzt és szíriai darabokat adnak majd elő – bár egyelőre adományokra vannak utalva, azt remélik, hogy később saját bevételeik is lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek