4+1 könyvújdonság fiatal magyaroktól az őszre

Ősszel rengeteg könyvújdonságra számíthatunk, így a bőség zavarával küzdve arra jutottunk, ezúttal azokra a hazai kortárs alkotókra fókuszálunk, akiknek szeptember-október tájékán jelennek meg legújabb munkáik. A teljesség igénye nélkül alább néhány nagyon várt friss olvasnivaló változatos műfajban, fiatal magyar tehetségektől!

Léleksimogató – Závada Péter: Mész

Závada Péter költő, valamint az Akkezdet Phiai hip-hop csapat tagja 2012-ben adta ki első verseskötetét Ahol megszakad címmel. Bár egy közel azonos pályán játszó apa (a író Závada Pál) árnyékából valószínűleg nem egyszerű kitörni, az eltelt évek alatt az ifjabb Závada méltán lett az egyik leginkább ismert kortárs költő. Első kötetétből tízezer darab fogyott el, verseit olyan mérvadó irodalmi folyóiratok közlik, mint az Élet és Irodalom, és feldolgozások is születnek belőle. Ősszel várható második, Mész című műve személyes élményekből táplálkozik, legújabb költeményei a hiányról, a gyászról, a veszteség mélységes fájdalmáról szólnak. „A hagyományosabb, rímes, ritmikus formákat fölváltotta a fragmentáltabb, lazább logikai egységek mentén szerveződő gondolatritmus, a személyes hangvételt a helyenként személytelenebb, tárgyias líra. A Mész szövegei szabad- és prózaversek, amelyek központi motívuma az anya elvesztése” - mondja Závada. Könyvbemutatója szeptember 17-én, a Jurányiban lesz, ahol a költő új verseiből olvas fel, beszélgetőtársai Balajthy Ágnes és Lapis József kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő lesznek.

 

 Finomítás nélkül – Kubiszyn Viktor: Oroszrulett

A filmesztétaként végzett író első könyve 2011-ben jelent meg Filmflesskönyv címmel, de az igazán nagy áttörést a műfajban a Drognapló című 2012-es önéletrajzi dokumentumregénye jelentette, ami élete legsötétebb időszakát dolgozta fel. A nagy sikert aratott műben finomkodás nélkül számol be a totális szétesésről, a normák elvesztéséről és az emberi kapcsolatok átlényegüléséről. Ezt folytatta 2013-ban Foglaltház címmel, azzal a különbséggel, hogy ebben a regényben személyes történeteiben már szépirodalmi eszközökkel adja vissza a kábítószerfüggők delíriumos világát. A könyvben egy foglaltház lecsúszott közösségének mindennapjaiba rántja be az olvasót, ahol a dzsankifless, a másnapok és az elvonás idegtépő állapotai váltják egymást. Legújabb, ősszel megjelenő Oroszrulett című könyve sem egy vidám történet: ezúttal a moszkvai éjszaka mélyére fog elkalauzolni minket. 

Kubiszyn Viktor
Kubiszyn ViktorHegedűs János / Wikipedia Commons

Szürreális kalandok kiskamaszoknak – Lakatos István: Emma és Tesla 2. rész: A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot

Az IBBY díjas Lakatos István októberben jelentkezik Emma és Tesla című képregény sorozatának második részével. A képregényrajzoló-író-illusztrátor első komolyabb munkája a Miserere homine – Ember, irgalmazz 2008-ban, a Műútban jelent meg, 2009-ben Ljudmila UlickajaTörténetek állatokról és emberekről című mesekönyvét illusztrálta, egy évvel később pedig a Nyitott Könyvműhely gondozásában megjelent első képregényalbuma, a Lencsilány. A 2015 nyarán bemutatott Emma és Tesla 1. - A majdnem halálos halálsugár című regénye kiskamaszoknak szóló, vicces kalandregény, amely egy olyan világban játszódik, ahol nincsen mobiltelefon, ellenben vannak kardfogú csigák – valamint Tesla, aki csodálatos és őrült találmányokat eszkábál. Erre a szürreális helyre csöppen Emma, a vagány betörőlány. A sorozat második része, A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot különálló történet lesz, persze lesz összefüggés, átívelés a két sztori között, de azok számára is érthető és élvezhető lesz, akik nem ismerik az előzményeket. A következő regény izgalmai Tesla titkos raktárában kezdődnek és egy földönkívüli invázióval folytatódnak...

Igaz történetek felnőtteknek – Hercsel Adél: Magyar szeretők

Következő ajánlatunk a megcsalás problematikáját járja körbe. Hercsel Adél író, újságíró 16 éves kora óta publikál, főként irodalmi, művészeti, kulturális témájú cikkeket. Nemrég jelent meg AnyukaLand - Fergeteges bébinapló mókás kedvű szülőknek című könyve, amelyben vicces sztorikkal, párbeszédekkel mutatja be az újdonsült anyukák nem is olyan egyszerű mindennapjait. Új kötetében, a szeptember végén megjelenő riportkönyvében tíz nő és tíz férfi meséli el, miért és hogyan keveredett titkos viszonyba, vagy hogyan élte meg párja hűtlenségét. A húsz vallomáson keresztül szépen kirajzolódik, miként halad egy kapcsolat a megcsalás felé, és felfedezhetőek azok a pontok is, amikor még tenni lehetett volna valamit. A könyv rámutat a legtöbb hosszú kapcsolat tipikus motívumaira, az egymás iránt érzett szexuális vágy alábbhagyására, az egyre mélyebb lelki szövetség kialakulására, és a dilemmára, hogy mi tévők legyünk, amikor szeretetben, de szex nélkül élünk a párunk mellett.

 

+1, amikor nem lehet elég korán kezdeni – Liz Pinchon: Tom Gates 2. rész, fordította Dragomán Gábor

Bár eddig írókat ajánlottunk, most itt egy kivétel, egy olyan könyv, amit nem (csak) írója, de fordítója miatt is ajánlunk. Ráadásul nemcsak műfajt váltunk, de ugrunk is pár generációnyit. Igen, többet is, ugyanis Dragomán Gábor, akinek októberben jelenik meg második fordítása, mindössze tizenhárom éves. Annyira nem meglepő, hogy ebben a korban tehetségesnek bizonyul, hiszen a szülei is neves magyar szépírók és  fordítók. Édesapjának, az író és műfordító Dragomán Györgynek fordítás terén többek közt a Trainspottingot köszönhetjük, édesanyjának, Szabó T. Anna költőnőnek pedig Patrick Ness könyve, a Szólít a szörny értő magyar fordítását. A fiatalabb Dragomán önszorgalomból kezdte el magyarra átültetni Liz Pichon brit gyerekkönyv-írónő Tom Gates ifjúsági regénysorozatának első részét (Az én csúcsszuper világom, a szerk.), ami annyira jól sikerült, hogy rábízták a többit is. A gyerekek közt óriási népszerűségnek örvendő sorozat második részének magyar fordítása októbertől már kapható lesz a könyvesboltokban, amiről így mesél a fiatal fordító: ,,Aki szereti az Egy ropi naplóját, az olvassa el, de én igazából mindenkinek ajánlom. Munkám is arra kötelez, hogy az összes részt elolvassam, és megígérhetem, hogy minél nagyobb Tom, annál biztosabb, hogy egy-egy káromkodás be fog csúszni. Jó, nem lesz olyan csúnya...”

Oszd meg másokkal is!
Mustra