Múzeum lesz Gaudí első megépült házából

Múzeumként nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a barcelonai Casa Vicens, amit Antonio Gaudí 30 éves korában tervezett – számol be az 1883-1889 között felhúzott épületről az archdaily.com. A katalán építész első megépült házát 2005-ben nyilvánította a Világörökség részévé az UNESCO, de az ingatlan a Herrero-Jover család kezében maradt, ők még az eredeti tulajdonos, Manuel Vicens i Montaner özvegyétől vásárolták meg 1899-ben. A szerencsés család harmadik generációs tagja végül 2007-ben mégis úgy döntött, hogy rábólint a 35 millió eurós ajánlatra és megválik az ingatlantól az Altadicion ingatlanügynökség javára. Innen 2014-ben a Mora Banc Group tulajdonába került, bár arról  márnem tudni, hogy ők végül mekkora összegért szerezték meg az egyébként jó állapotban lévő épületet.

„Célunk az volt, hogy a Casa Vicens-en keresztül mutathassuk be az első Gaudí házat, ahol mindenki számára világossá válhat ez az egyedülálló építészeti nyelv, amelynek köszönhetően beindult a szecesszió Barcelonában" – mondja a katalán modernizmus és az organikus építészet kiemelkedő képviselőjének első munkájáról a projekt ügyvezető igazgatója, Mercedes Mora. Az Iconic Houses riporterének azt is elmondta, hogy Gaudí a legtöbb általa tervezett házhoz maga készítette a bútorokat valamint a díszes csempéket is, így ebben a házban is akadnak ilyen különlegességek.

„A Casa Vicens rekontrukcióján egy igazi multidiszciplináris csapat dolgozott együtt. A projekt művészeti és muzeológiai koordinációjáért felelős Marta Antuñano egy olyan szakemberekből álló csapatot válogatott össze, akik több munkafeladatban is együtt tudnak működni egymással. A felújításra felkért építészek, Elias Torres, Jose Antonio Martinez Lapeña és David Garcia már korábban is dolgoztak az UNESCO által világörökségi helyszínnek nyilvánított építészeti helyreállításokon” – mondja Mora a múzeumról, amelyet várhatóan 2016 második felében nyitnak meg a nagyközönség számára. Addig is nézzen körül a galériában a részletekért!

A ház egyébként a mai Gràcia negyedben, a Calle Carolines 24 szám alatt található. A wikipedia.org szerint a ház építtetője kettős funkciót szánt az épületnek, mivel nem csak élni, hanem dolgozni is a házban szeretett volna. A tulaj azulejo-val, jellegzetes arab, spanyol és portugál területen elterjedt csempével kereskedett. Nem véletlenül került ilyen mázas csempe a Casa Vicens falaira sem, a megrendelő ugyanis olyan elemeket és formákat gyártott le gyárában, mint amilyeneket Gaudí a tervezés során megálmodott. Ide kattintva a Casa Vicens hivatalos oldalán még több érdekességet megtudhat Gaudí első házával és annak lenyűgöző részleteivel kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra