10+1 érdekesség a 116 éve született Alfred Hitchcockról

Ma lenne 116 éves a borzongatás nagymestere, a brit filmrendező, Alfred Hitchcock. Ennek alkalmából Donald Spoto The Dark Side of Genius: The Life of Alfred Hitchcock című életrajzából, a TheFW.com-ról és egyéb netes forrásokból összegyűjtöttünk tíz kevésbé ismert tényt róla, bónuszként pedig mutatunk egy videót, amelyben megtalálható a Hitchcock-filmek egyik jellegzetes elemének számító összes olyan jelenet, ahol a rendező valamilyen furfangos módon színészként is becsempészte magát a saját filmjébe. Az érdekességekért erre tessék!

1. Rettegett saját alkotásaitól

Ha azt hitte, hogy csak a nézőket szerette ijesztgetni filmjeivel, tévedett. Egy 1963-as interjúban bevallotta, hogy retteg saját alkotásaitól, ezért sose nézi meg őket. Nem tűnik túl logikusnak, de Hitchcock szerint „Nincs nagyobb hülyeség a logikánál.”

2. A pocakos kis ember feketében

Nem szerette a hanyag megjelenést, meg nagyon a változatosságot sem, ezért rendszerint fekete öltönyt, nyakkendőt és élére vasalt szövetnadrágot viselt. Az alkata egy ideig aggasztotta, de korán feladta a kilókkal való harcot. Legsúlyosabb pillanataiban közel 150 kilót nyomott.

3. Fóbiák

Filmjeit ismerve annyira nem meglepő, hogy voltak fura fóbiái. Viszolygott a rendőröktől, de még náluk is jobban kikészítette a tojás látványa. „Láttál már visszataszítóbb dolgot a feltört tojásból kifolyó tojássárgájánál? A vér piros, vidám. De a tojássárgája sárga, felháborító. Sose kóstoltam meg” – idézi Sigmund Gottlieb Hichcock - Interjúk című könyvében.

4. Oscar? Köszi.

Hihetetlen, de a világ egyik leghíresebb filmrendezője, bár ötször is jelölték rá, sose vihette haza az Oscar szobrocskát. Talán az Akadémia is érezhette a helyzet kínosságát, ezért kiköszörülvén a csorbát 1968-ban megajándékozták egy életműdíjjal. Hitchock talán minden idők legrövidebb beszédével reagált a „pótlék” aranyszoborra, csak ennyit mondott: „Köszönöm... Igazán köszönöm".

Cbs Photo Archive

5. Szexuális elnyomottság?

Aki látott már Hitchcock filmet, annak legalább egyszer megfordult a fejében a kérdés, vajon honnan táplálkozhatott a rengeteg erőszakos, véres történet? Donald Spoto életrajzíró szerint a fő „ihletforrás” a rendező szexuális elnyomottságában keresendő. A szakértő szerint a sok visszautasítás, csalódás lehetett az egyik oka annak, hogy a filmjeiben rendszerint gyönyörű nők halnak kegyetlen halált.

6. Ön így még nem teázott!

Nemcsak fóbiái, de rigolyái is jócskán akadtak, a teaivást például egészen rendhagyó módon végezte: minden egyes alkalommal a háta mögé hajította a csészét.

7. Színészek = marhák

Bár a legnagyobb színészekkel dolgozott együtt, általában elviselhetetlenül viselkedett velük a forgatások alatt. Egy interjújában meg is fogalmazta, hogyan vélekedik a filmek élő kellékeiről: „A rendezőnek úgy kell bánni a színészekkel, mint egy csordányi marhával.”

8. Alma Reville

Döbbenet, de a világhírű rendezőnek egyáltalán nem volt könnyű természete. Egyetlen nő volt, aki ennek ellenére kitartott mellette 54 (!) éven keresztül: a felesége, Alma Reville.

9. Már megint a szex

Állítólag egész házasságuk alatt csak kétszer feküdtek le. Legalábbis ezt állítja Donald Spoto életrajzíró.

10. Lovag

Ha már Hollywood megdobta egy Oscarral, Nagy Britanniának is kellett lépnie valamit, hisz mégiscsak a saját kutyájuk kölykéről volt szó. Nem siették el, viszont annál stílusosabbat találtak ki: az angol királynő lovaggá ütötte 1979-ben. 

Bónusz:

Hitchcock egyik rendezői védjegye, hogycameo jelenetekben minden filmjében feltűnik látható vagy egészen rejtett módon. Egy Hitchock fan összegyűjtötte filmjeiből a (vélhetően) összes cameo jelenetet és felcsapta a YouTube-ra. Íme:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek