Művészi fotósorozattal kezdi újra az eltávolított állkapcsú modell

A 24 éves Elizaveta Bulokhova eleinte jogi tanulmányokat folytatott, majd otthagyta Torontót Londonért, hogy modellkedhessen. Úgy tűnt, tökéletesebb nem is lehetne az élete: hét éve dolgozott sikeres modellként, boldog házasságban élt, férjével beutazták a világot és épp első gyermekét várta, amikor 2014 májusában egyszercsak feldagadt a jobb állkapcsa – mint később kiderült, egy igen ritka típusú csontrák miatt. Bulokhova túlélte a műtétet és a kemoterápiát és bár külseje miatt modellkarrierjéről le kellett mondania, nem várt ajándékot kapott a sorstól: a kemoterápia miatt megszakítandó terhességét végül mégis kihordhatta – olvasható a Vice oldalán. Sorsa megihlette Manolo Ceron torontói fotóművészt, a róla készült sorozatot mutatjuk most be. 

A fiatal nő az első duzzanatoktól mindössze két hónap alatt eljutott odáig, hogy már elviselhetetlen fájdalom kínozta, a biopszia és a CT-eredmények pedig nemsokára feltárták az okokat is: az egész mögött az oszteoszarkóma állt.

Mi az az oszteoszarkóma?

Az oszteoszarkóma agresszív, gyors növekedésű daganat, amely kezelés nélkül egy éven belül halálhoz vezet. A csontrák-típusok között a leggyakoribbnak számító kórkép ma már szerencsére hatékonyan gyógyítható. A leggyakoribb csontrák, mely az összes eset 30%-áért felelős. A daganat éretlen kötőszöveti sejtekből indul ki, amelyek több-kevesebb csont-irányú elköteleződést mutatnak, és tipikusan csont-jellegű sejtközötti állományt (oszteoidot) termelnek.

Forrás: daganatok.hu

A betegség híre nemcsak a lehetséges negatív kimenetelek miatt ijesztette meg Bulokhovát, de akkor éppen terhes volt kisfiával – orvosai pedig azt mondták, a műtét, az altatás és a kemoterápia fejlődési rendellenességek veszélyét jelentik a magzata számára, így tanácsos volna inkább megszakítania a különben egészséges terhességét. A modell igyekezett elodázni a döntést, de fel kellett készülnie erre is: „Nagyon sokat mozgott és gyakran beszéltem is hozzá. Aztán elmondtam neki, hogy nem mozoghat tovább, mert nem tarthatom meg. Fura volt, mert hallgatott rám – abbahagyta a mocorgást" – mondta Bulokhova.

A csontműtét16 órás volt: először a daganatot távolították el, majd a fiatal nő állkapcsának 95 százalékát, azaz egy 17 centis darabot. Utóbbinak pótlására szárkapocscsontot, idegeket és bőrgraftot használtak.

Bulokhova egy hónapig nem tudott a tükörbe nézni - barátja, Roman Troubetskoi például pont ezért letakarta a fürdőszobában lévőt. A beavatkozás okozta komplikációk miatt a kemoterápiás kezelést el kellett halasztani – mindez két nappal a kiírt abortusz előtt derült ki. Mivel terhessége ekkor már a 28. hétben járt, a pár megkérdezte az orvosukat, mi volna, ha a művi terhességmegszakítás helyett inkább - ha jóval idő előtt is, de - megszülné a gyermeket. Bár ez is hordozott jó adag rizikófaktort, végül emellett döntöttek, és a Valentin névre keresztelt kisfiú így 10 héttel a kiírt időpont előtt bár, de megszülethetett, majd az elkövetkezendő 51 napot intenzív megfigyelés alatt töltötte, míg édesanyjánál megkezdték a kemoterápiát.

„A kemoterápia megöli az ízlelőbimbókat, szóval nem is nagyon voltam éhes, ráadásul rágni sem tudtam megfelelően. Egy óráig tartott megenni egyetlen főtt tojást" – mesélte az egykori modell az ezt követő hetekről. „Az ivástól is féltem, mert néha a víz kifolyt a számból és ez megijesztett. A gyomrom pedig összezsugorodott a folyadékdiétától. Rendkívül alultáplált lettem" – tette hozzá. Bulokhova haja nemrég újra elkezdett nőni és bár a felső fogsora érintetlen, alul csak négy fogát sikerült megmenteni, így később, amikor a rák teljesen eltűnik, még újabb műtétekre lesz majd szüksége.

A fiatal nő elmúlt egy évben tanúsított lelkierejét Manolo Ceron torontói művész egy fotósorozat keretében örökítette meg. „A művészetet szerettük volna használni, hogy elmondjuk a történetét. Bulokhova maga a téma, és minden más csupán egy eszköz, hogy hangsúlyozzuk a szépségét és az erejét" – nyilatkozta a művész. A sorozat egyik legerősebb képén a ma már másfél éves Valentin édesanyjáért nyúl. „Szó szerint megmentette az életem. Vigyázott rám. Sohasem hagyott nekem szünetet – a jó értelemben. Nem volt idő arra, hogy sajnáljam magam" – mondta Bulokhova. „Komolyan hiszem, hogy ha nem lettem volna terhes, úgy tekintettek volna rám, mint bármelyik másik rákos betegre" – tette hozzá.

Az említett fotósorozatot itt találja, a modell Instagramját pedig ide kattintva.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek