Óriás plasztikbálna borzolja az ökotudatot Bristolban

Hetvenezer műanyag palackot használtak fel ahhoz a bálnaszoborhoz, ami Bristol városában jelképezi mostantól Európa Zöld Fővárosát. A Bristol-bálna névre hallgató plasztikszobor két bálna méretét is eléri, és a brit város Millennium terén várja az érdeklődőket egészen szeptember elsejéig, írja a BBC. 

A szobor nem meglepő módon az óceánok műanyag-szennyezettségét szimbolizálja, külön felhívva a figyelmet a műanyag zacskók, valamint az étel- és italcsomagolások nagy számú elterjedésére élővizeinkben.  A hat tonnás építmény egyszerre ábrázol egy kék- és egy hosszúszárnyú bálnát, amint próbál keresztül úszni az "újrafelhasznált" palackokon, amiket nem mellesleg a Bath Half Marathon és a Bristol 10k nevű futóversenyekről gyűjtöttek be. Szóval, nem a vízből.

A Green Capital szóvivője szerint az installáció remélhetőleg arra fogja ösztönözni az embereket, hogy csökkentsék az ész nélküli műanyag-felhalmozást, ami megvédheti az óceánokat a jövő generációi számára. Azt mondja, csak Bristol évente több mint másfél milliárd fontot (667 milliárd(!) forint) költ ásványvízre, és minden áldott nap 15 millió pet-palackot küld a szeméttelepekre, amiből globálisan évente 8 millió tonna végzi az óceánok mélyén, ami pontosan 45 ezer kékbálna súlyának felel meg.

Sue Lipscombe, a Cod Steaks tervezőiroda munkatársa szerint a bálnák intelligens, gyönyörű, karizmatikus állatok, akik méltón szimbolizálhatják a világ óceánjait. "Megvan a fizikai erejük, mégis rugalmasságot, és a felépülésre való készséget hordozzák arra ösztönözve minket – mint az óceánok őrzőit – hogy megtegyük a megfelelő lépéseket a védelmük érdekében" – mondta. "Biztosak vagyunk benne, hogy a szobrunk vitákat fog kiváltani, és az emberek beszélni fognak az óceánban lévő műanyagról."

Bristol az első brit város amit Európa Zöld Fővárosának választottak azután, hogy tavaly beindították a programot. Európa "tavalyi" Zöld Fővárosa Koppenhága volt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra