Nézzen feltörekvő magyar művészeket Bécs felett!

Az, hogy cégek támogatnak nagyobb sporteseményeket, rendezvényeket, tömegeket megmozgató fesztiválokat, már nem újdonság. Néhányuk nagyobb kiállításokat és kulturális eseményeket is szponzorál, de hogy egy magyar alapítású, de bécsi központú informatikai cég kiállítást nyisson feltörekvő művészek alkotásaiból a saját irodájában, az semmiképpen sem nevezhető szokványosnak. 

A Qualysoft Informatikai Zrt. pedig Bécs egy impozáns irodáházában, az ENSZ-központhoz közeli Saturn Towerben pontosan ezt teszi évről évre. Az IT tanácsadó céget 1999-ben alapították Bécsben, magyar háttérrel, azóta kilenc európai országban vannak jelen és több mint ötszáz embert foglalkoztatnak. Oros Péter vezérigazgató a helyszínen elmondta, azért döntöttek a támogatás e formája mellett, mert fontosnak érezték a szociális felelőségtudatot, ugyanakkor szerették volna azt is elérni, hogy a művészek az első lépéseiket nekik köszönhetően tegyék meg. Az első irodai kiállításuk után azonban nem várt pozitívuként az is kiderült, hogy a munkatársakat is inspirálja ez a környezet, ráadásul nem csak a bécsi központban dolgozóktól, de a hozzájuk érkező partnerektől is pozitív visszajelzéseket kaptak. Így azóta már évről-évre új kiállítással készülnek, amiket egy évig a nagyközönség is megcsodálhat.

Technológia és művészet

Hogy mennyire hat egy IT- és szoftverfejlesztő cégre az, hogy beköltöztetik a művészetet is az irodába, az bizonyítja a legjobban, hogy a munkatársak már különböző fejlesztéseket is írtak a kiállításoknak köszönhetően. Most éppen ott tart a Qualismart technológiájuk, hogy azon dolgoznak, hogyan lehet nagyobb, drágábban vagy nehezebben mozgatható kiállításokat, esetleg rossz állapotban lévő festményeket úgy megmutatni virtuálisan, mintha valóban az eredetit néznénk méretarányosan és élethű felbontásban, olyan elrendezésben és sorrendben, mintha mondjuk az Albertina múzeumban sétálgatnánk, úgy, hogy mindeközben akár a világ másik felén vagyunk. Maga a Qualismart technológia egyébként egy olyan okos TV-re elérhető, felhő alapú alkalmazás, amivel nem kell összekötnie egy prezentáció során a TV-t semmivel, hanem maga a készülék az, ami egy központi gépről irányítható, minden hozzárendelt alkalmazással rendelkező TV. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy például a postán vagy gyógyszertárakban, boltokban látható, állandóan reklámokat sugárzó TV-k műsorát központilag, egy gombnyomással lehet módosítani, ami azonnal, az összes okostévén életbe is lép anélkül, hogy ott a helyszínen bárkinek bármi dolga volna a készülékkel. Ha pedig még élethűbb példát szeretne, akkor képzelje el, hogy a nyaralásról a fotóit (vagy a netre valahová feltöltött képek linkjét) nem kell elküldözgetnie a családtagoknak, majd elmagyarázni, hogy hogyan tudják letölteni, hova tudják menteni és hogyan lehet megnyitni őket, hanem egyszerűen csak azt mondja nekik, hogy kapcsolják be a TV-t. Na, a kiállításoknak köszönhetően a szakemberek azon is elkezdtek agyalni, hogy ezt a technológiát hogyan tudnák arra alkalmazni, hogy este ne a Helyszínelők 146. részét nézze meg a család, hanem tegyenek egy élethű, virtuális sétát valamelyik múzeumban.

Művészet és panoráma

Ha azonban nem virtuálisan, hanem teljes valójukban szeretne találkozni a művekkel, előzetes bejelentkezés után bárki megnézheti az irodai kiállítást, ahonnan egyébként a kilátás is kiváló, szóval ha arra jár, érdemes bejelentkezni és megnézni, kik állítanak ki az idén. Ha érdekli, ugyanitt megtekinthető a fent már említett a technológia működése is a gyakorlatban, a valósághű felvételekkel. Orosz Péter egyébként elmondta, hogy bár nem szeretnének klasszikus értelemben vett galériaként funkcionálni, de többször fordult már elő az is, hogy a hozzájuk tárgyalásra érkető partnereket összekötötték a művészekkel, mert annyira megtetszett egy-egy kép. 

A művészek

Minden kiállításon 3-4 nemzet képviselteti magát, akik idén az innováció/technológia témában elkészült alkotásaikat mutatják be. Volt aki azt fedezte fel, hogy a technológiát alkalmazva hogyan változik a művészete, volt aki a például az okostelefonok szerepét vizsgálta az elidegenedés és magány szempontjából, de volt olyan is, aki QR-kódot épített a műveibe - bár utóbbiban még lenne potenciál azon felül, hogy a művész oldalára visz el a kód, adhatna akár valami többletjelentést is az alkotásnak. Pedig a művész, Daque a Díványnak elmondta, hogy egy hirtelen felindulásból gondolt arra, hogy a QR kódot is használja a képén. "Ingyenes alkalmazásokban gondolkoztam, letöltöttem egy QR kód generátor programot, meg egy olyat, ami beolvassa a kódokat. Aztán addig variáltam, nagyítottam és kicsinyítettem az alkotást, amíg éppenhogy működött a kód a telefonomon található kódolvasóval" - mesélte nekünk a koncepciót az osztrák művész.

A kiállításon résztvevő művészeket egyébként Ursula Tuczka, a Metropolitain Art Club elnöke, és dr. Méhes Márton kulturális menedzser hívta meg a kiállításra. Magyarországról pedig a Kogart galériával mélyítették el az együttműködést. 

A kiállításon a következő művészek alkotásait lehet megnézni: 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek