Kínos szalagavatós fotók a queer közösségnek is járnak

A queer közösség teljes egyenjogúságáért vívott harc elsődlegesen persze komolyabb témákra terjed ki, mégis ha már mindenben egyenlőek, akkor a nagyon ciki és kínos szalagavatós fotókból is kivehetik a részüket egy ideális társadalomban. Nos, JJ Levine fotóin pontosan ez történik, egy kisebb csavarral. 

A csavar annyi, hogy bár két képet néz, hamar kiderül, hogy ugyanarról a párról készültek, csak a szerepek cserélődtek meg, így egyszerre két kínos fotót is kitehetnek a kandallóra, vagy az éjjeliszekrény mellé. A 2009-es sorozat szépsége abban rejlik, hogy nehéz eldönteni, melyik az eredeti fotó, és a mikor cserélt a pár szerepeket. "Azzal, hogy kétszer is szerepelnek a modellek a fényképpárokban nem adok semmilyen, a nemükre vonatkozó kapaszkodót, ezzel is megkérdőjelezve, hogy a nem állandó, szilárd vagy hogy csak egyfajta lehet-e" – mondta el a művész a Huffington Postnak adott interjújában. 

A fotózásra nem profi modelleket kért fel, hanem ismerőseit is barátait. Szerette volna visszaadni modelljei sebezhetőségét, amit profi modelleken, vagy olyanokon, akik hozzászoktak a stúdiófotózáshoz, már nem lehet érzékelni. "Láttam, ahogy a modelljeim alámerültek a feladatban és a tapasztalatlanságuk miatt egyfajta sebezhetőséget tudtam megörökíteni a képeikben" – mesélt a munkáról Levine, akinek egy korábbi fotósorozata szintén a gender-állandóság témakörét járta körbe. Akkor ugyanazt a modellt fotózta kétszer, egyszer férfiként, egyszer nőként. Mindemellett célja, hogy olyan embereket fotózzon, akik talán nem férnek bele a széles közönség szerint elfogadott szépségideálba. "Azonosulni tudok velük, foglalkozom velük, mert ők igenis szépek és rendkívül értékesek" – mondta a modelljeiről Levine.

Mit jelent az, ha valaki queer? 

A queer olyan embereket jelöl, akik számára a szexuális irányultság és a nemi identitás képlékeny, nem csupán két pólusban képzelhető el (hetero/meleg vagy leszbikus; férfi/nő). A queer másik jelentése szerint egy gyűjtőszó olyan egyénekre, akik nem heteroszexuálisak és/vagy ciszneműek. Emellett a queer politikai állásfoglalást is jelent, amely ellenzi nemcsak a domináns heteronormatív struktúrákat, hanem a mainstream LMBT-mozgalmak hagyományos politikáját is. Angol nyelvterületen eredetileg (és a mai napig) szitokszó (mint a „buzi”), amit a közösség sok helyen visszakövetelt magának.

Forrás: Magyar LMBT Szövetség: Kérdőjelek helyett - LMBTQI kisokos a médiának

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek