#VILÁGOM

Mostantól a könyvtárba menjen, ha mozizni szeretne

2015. június 29., hétfő 15:48

Még idén elkezdődik az országos könyvtármozi-hálózat kiépítése, amely a tervek szerint az ötezer fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszi a vizuális kultúrához való hozzáférést – jelentette be Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a program egyik kezdeményezője csütörtökön, a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál kísérő r endezvényeként tartott, A kistelepülések mozgóképkultúrájának helyzete című konferencián. 

A Mandarchív cikkéből kiderül, hogy a könyvtármozi-hálózathoz szükséges infrastrukturális feltételek folyamatosan épülnek ki, valamint hogy a filmeket a megyei könyvtárak fogják biztosítani. A 19 megyei könyvtár több mint 2500, ötezer lakos alatti településen lévő könyvtárat lát el. "A lakosság részére térítésmentes szolgáltatásként kívánjuk biztosítani a filmekhez történő hozzáférést, a könyvtári szolgáltatás részeként" – fogalmazta meg Ramháb a könyvtármozi lényegét. Mikulás Ferenc, a KAFF fesztiváligazgatója szerint fontos, hogy a kistelepüléseken élők is hozzájussanak magas színvonalú játékfilmekhez, dokumentumfilmekhez, animációs filmekhez és televíziós alkotásokhoz. Felidézte, hogy amikor 8 évvel korábban a KAFF díjnyertes filmjét kivitték a kistelepülésekre, kedvező volt a fogadtatás, a vasárnap véget ért fesztivál versenyfilmjeinek bemutatására már 16 Kecskemét közeli település jelentkezett. A kezdeményezést a Nemzeti Kulturális Alap, a Médiatanács valamint az MTVA is támogatja. A konferencián felszólalók egybehangzóan megfogalmazták azt, hogy intézményi keretek között, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, az MTVA, valamint a Nemzeti Audiovizuális Archívum gyűjteményében rendelkezésre áll az az értékes mozgóképállomány, amely az országos könyvtárhálózat kiépített infrastruktúrája révén a kulturális alapellátás részévé tudna válni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta