Tilos Maraton, Margó fesztivál, VHK és Poszt is lesz a héten

A héten ne hagyja ki a Margó Irodalmi Fesztivált, de már mehet a Könyvhétre is; okosodhat a Brain Bar Budapesten, napozhat a Gyerekszigeten, sörözhet a Főzdefeszten, és sokkolódhat, hány éves születésnapját ünnepli a Vágtázó Halottkémek.

Június 4. Csütörtök

Ezen a napon kezdődik a Tilos közösségi rádió adománygyűjtő fesztiválja, a Tilos Maraton, amit a Dürer Kertben tartanak egy héten át, ráadásul ingyen. A folyamatosan frissülő programokért érdemes visszalátogatni az esemény oldalára, annyit azonban elárulhatunk elöljáróban, hogy kora délutántól hajnalig lehet bulizni a tematikus napokon, amelyek közt lesz világzenei, roma, jazz és biciklis tematikájú is. De a szerdán indult Margó Irodalmi Fesztivál programajánlatát is érdemes böngészni (vagy akár letölteni az applikációjukat, hogy biztosan ne maradjon le semmiről). Csütörtökön például hallgassa meg a Sántakutya - Igazmondó Monológokat a Dumaszínházban, ahol többek között Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Péterfy Gergely és Spiró György beszélgetnek válságról, sikerről, fordulópontokról. Előtte pedig látogasson el az Ünnepi Könyvhétre, ahol akciókkal, író-olvasó találkozókkal és új megjelenésekkel várják országszerte; vagy a Brain Bar Budapest inspirációs fesztiválra az Akváriumba. Ha pedig kiállításra vágyik, akkor a Próféta Galériában a helye, ugyanis Sas Miklós képzőművésznek, az egykori Burzsoá Nyugdíjasok alapító tagjának nyílik "átfogó szatirikus kiállítása figuratív tárgyú festményeiből", reméljük, lesz olyan, mint a zenekar dalszövegei.

Június 5. Péntek

A Barba Negra Trackben a VHK tartja a 40 éves jubileumi koncertjét. Igen, 40. Negyven. Sőt, NEGYVEN. Ha nem retten meg ettől a számtól, viszont pénteken egy kis szarvasvágtára, csillagokra meg egyhelyben futásra vágyna a szabadban, akkor a Rákóczi-hídnál a helye. Ha irodalomban gondolkodik, akkor a PIM udvarára menjen, ott ugyanis a már említett Margó Fesztivál keretében a 15 éve elhunyt Petri Györgyre emlékeznek zenés költői költői eseményen. Azt amúgy mondtuk már, hogy - a Tilos Maratonéhoz hasonlóan - a Margó rendezvényei is ingyenesek? Ha pedig országot is látna, miközben színházat néz, látogasson el Pécsre, ott egész hétvégén tart a  POSzt Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Június 6. Szombat

Idén is lesz Gyereksziget, vagyis minden júniusi hétvégén programokkal várják a családokat a Hajógyári Szigeten. Szombaton sétáljon egyet a jó cél érdekében az AVON Mellrák elleni sétáján. Ráadásul később koncertek és egyéb programok is várják. Ha bulizna, ott az ingyenes Belvárosi Fesztivál a Szabadság Téren, ha pedig egy jót enne, és hozzá hazai gyártású kézműves söröket kóstolna, akkor a Főzdefesztre látogasson ki az Olof Palme Sétányra, ami nemcsak Magyarország, hanem Kelet-Európa legnagyobb kézműves sörszemléje és fesztiválja, hazai és erdélyi kisüzemekkel, gerilla- és házisör-főzőkkel. Este pedig üljön be a Cirko-Gejzírbe, ami egy különleges vetítés erejéig műsorára tűzi Bruno Dumont Jézus Élete című filmjét este 8-tól. A film előtt Édouard Louis francia író mond majd rövid bevezetőt, akivel tudunk egy hétfői programot is: akkor az épp megjelenő könyvét (Leszámolás Eddyvel) dedikálja a Francia Intézetben. Zenés irodalmi programokban sem lesz hiány, a Margón Dragomán György ma Hó Mártonnal adja elő zenenovelláit, de a Rájátszás vérfrissített csapatának debütálását is meg lehet nézni. 

Szombaton debütál a Margó Feszten a Rájátszás koncertek új generációja: a fotón Korbucz Sonya, Áfra János és Nagy István
Szombaton debütál a Margó Feszten a Rájátszás koncertek új generációja:
a fotón Korbucz Sonya, Áfra János és Nagy István
margofeszt.hu

Június 7. Vasárnap

Ha egyébként is sétálna egy jót vasárnap a Ligetben, akkor úgy készüljön, hogy a hétvégén autókkal nem találkozik, viszont rengeteg gyerekprogram és koncert várja a Liget Fesztiválon, míg a belvárosban Judafest utcafesztivált tartanak. Ma zár a Margó is, ezért még utoljára menjen el és hallgassa meg Térey János exkluzív felolvasását augusztusban megjelenő regényéből, utána pedig Harcsa Veronika fogja jazz kísérettel előadni 20. századi magyar költők verseit. A Pap László Sportarénában OneRepublic koncert lesz, aki viszont valami keményebbet szeretne, annak a Pantera volt dobosának, Vinnie Paulnak a supergroupját, a Hellyeah-t tudjuk ajánlani a Barba Negrában. 

Június 8. Hétfő

Indul a Müpában a Hey June fesztiválsorozat, egész júniusban koncertekkel, hétfőn például Odett lép majd fel, miközben szemben, az A38-on a doom metál egyik legnagyobb neve, a St Vitus vendégeskedik. És ha már ilyen programhiányos a hét eleje, szuper időzítés a Toldi mozitól, hogy épp ma indul a Japán Filmhétjük, melynek idei témája a konyhaművészet. 

Június 9. Kedd

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a Meseautótól a Merkúrig címmel mutatja be 1900-tól 1989-ig a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem történetét. Aki viszont szereti a katasztrófafilmeket, az nézze meg, milyen lenne, ha San Franciscót legyalulná egy földrengés, és Dwayne "A szikla" Johnson elindul megmenteni a lányát. 

Június 10. Szerda

A Rájátszás és a Kistehén Melankolikusok kedvelői már bizonyára ismerik Kollár-Klemencz László szólóestjeit, az épp aktuálisat most a Müpában lehet megnézni. Ha már melankólikusok, akkor mi is kíváncsian várjuk, hogy a melankolikus dán filmek után milyen egy romantikus vígjáték a dánoktól, ha önt is érdekli, szerdán nézze meg a Szerelem Máltán című filmet.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek