Ha autista vagyok, az a baj

Érdekes flashmobbal találkozhatott az, aki május 5-én a Deák tértől nem messze sétált: az ELTE Gyógypedagógiai karának hallgatói egy vizsgafeladat keretében új dalszöveget írtak egy Bëlga számhoz, és ezt adták elő a Sütő utca végén. 

„A flashmob gondolata az elejétől fogva megvolt, tulajdonképpen ezért készítettük el a számot is. Az esélyegyenlőség napjára, május 5-ére szerveztünk egy performanszot, itt hangzott el először a dal. A cél az érzékenyítés és a figyelemfelhívás volt, no meg az elkészült zeneszám megismertetése a nagyközönséggel. Ekkor már több operatőr is azon dolgozott, hogy egy kliphez – amit végül egy lelkes vágó készített el nekünk – legyen megfelelő képanyag" - mondták a készítők a Kultúrpart.hu-nak.

A dal valójában egy vizsgamunka, Bényi Kati, Gönci Som Kinga, Kovács Vera, és Móricz Laura az ELTE Gyógypedagógiai Karának hallgatói, akik tanáruk, Horváth Péter bíztatására vágtak bele a különleges projektbe, mellyel a fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek feloldása és a fiatalok megszólítása, hozzáállásuk átformálása volt a céljuk. Ehhez segítségképp a Bëlga: Az a baj című dalát választották, és a nem mindennapi feldolgozásra az együttes és a kiadó is engedélyt adott, sőt, a zenei alapot is biztosították a munkához. 

A dalszöveghez megkérdeztek több, fogyatékkal élő csoportot is, akik azokat a problémákat sorolták fel, amelyekkel minden nap szembesülnek. Az eredetihez hasonlóan itt is felsorolnak minden lehetséges verziót (például alacsony és magas IQ-t), és persze itt is "minden baj". A kész dal május 5-én, az Esélyegyenlőségi Világnapon debütált egy flash mob keretében, a klip pedig két napja a Kultúrpart.hu-n. Ha pedig bejön a szám, a hétvégi II. Rehab Critical Mass koncertjei közt meg lehet hallgatni!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek