#VILÁGOM

Közel 50 milliárdos árral egy Picasso-festmény lett a világ legdrágábbja

2015. május 12., kedd 11:29

A világ hivatalosan is legdrágább festményévé vált Picasso Algériai nők című műve: a május 11-én tartott aukció során 179.4 millió dollárt, azaz közel 50 milliárd forintot ajánlottak érte a New York-i Christie's árverésén – olvasható a Telegraph oldalán.

A Looking Forward to the Past (A múltra várva) néven futó aukciót a Christie's-ben tartották, az árverezés során pedig nem csak a már említett rekord született: Alberto Giacometti Mutató embere 141.3 millió dollárért, azaz 38 milliárd forintért talált gazdára – így ezzel ez lett a legdrágább, aukción elkelt szobor. A Christie's úgy becsülte, 140 millióért talál majd gazdára Pablo Picasso műve, azonban a telefonos licitálók egészen 160-ig nyomták fel az árát, végül pedig egészen pontosan 179 millió 365 ezer dollárért kelt el – ebben már benne van az aukciós ház jutaléka is, ami 12%. A kubista remekmű újdonsült gazdájának személyére nem derült fény.

Íme Picasso Algériai nők című festménye.
Íme Picasso Algériai nők című festménye.
Fotó: Wikiart

Az algériai nőket egyébként Picasso egyik imádott mestere, a 19. századi francia festő, Eugene Delacroix inspirálta. Egy 15 tagú sorozat része, amelyet a spanyol képzőművész 1954-55 között festett és A-tól O-ig "számozta" őket. Az eddigi rekorder (ár tekintetében) egyébként Francis Bacon Három tanulmány Lucian Freudról című triptichonja volt, amelyet 142,4 millióért árvereztek el két évvel ezelőtt, szintén a Christie's-ben. A ház szerint egyébként most 35 országból licitáltak, és főleg európai, illetve ázsiai gyűjtők versengtek amerikaiakkal. Egy másik Picasso-festmény (Buste de Femme) is felülmúlta a várakozásokat: azt hitték, 55 millióért kel majd el, közben 67,4-et adtak érte.

Ha kíváncsi magára a licitálásra, ide kattintva egy videót is megnézhet róla.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta