Közel 50 milliárdos árral egy Picasso-festmény lett a világ legdrágábbja

A világ hivatalosan is legdrágább festményévé vált Picasso Algériai nők című műve: a május 11-én tartott aukció során 179.4 millió dollárt, azaz közel 50 milliárd forintot ajánlottak érte a New York-i Christie's árverésén – olvasható a Telegraph oldalán.

A Looking Forward to the Past (A múltra várva) néven futó aukciót a Christie's-ben tartották, az árverezés során pedig nem csak a már említett rekord született: Alberto Giacometti Mutató embere 141.3 millió dollárért, azaz 38 milliárd forintért talált gazdára – így ezzel ez lett a legdrágább, aukción elkelt szobor. A Christie's úgy becsülte, 140 millióért talál majd gazdára Pablo Picasso műve, azonban a telefonos licitálók egészen 160-ig nyomták fel az árát, végül pedig egészen pontosan 179 millió 365 ezer dollárért kelt el – ebben már benne van az aukciós ház jutaléka is, ami 12%. A kubista remekmű újdonsült gazdájának személyére nem derült fény.

Íme Picasso Algériai nők című festménye.
Íme Picasso Algériai nők című festménye.Wikiart

Az algériai nőket egyébként Picasso egyik imádott mestere, a 19. századi francia festő, Eugene Delacroix inspirálta. Egy 15 tagú sorozat része, amelyet a spanyol képzőművész 1954-55 között festett és A-tól O-ig "számozta" őket. Az eddigi rekorder (ár tekintetében) egyébként Francis Bacon Három tanulmány Lucian Freudról című triptichonja volt, amelyet 142,4 millióért árvereztek el két évvel ezelőtt, szintén a Christie's-ben. A ház szerint egyébként most 35 országból licitáltak, és főleg európai, illetve ázsiai gyűjtők versengtek amerikaiakkal. Egy másik Picasso-festmény (Buste de Femme) is felülmúlta a várakozásokat: azt hitték, 55 millióért kel majd el, közben 67,4-et adtak érte.

Balra a Buste de femme, ami szintén a várakozásokon felüli árért kelt el, jobbra pedig a rekorder szobor, a Mutató ember.
Balra a Buste de femme, ami szintén a várakozásokon felüli árért kelt el, jobbra pedig a rekorder szobor, a Mutató ember.Christie's

Ha kíváncsi magára a licitálásra, ide kattintva egy videót is megnézhet róla.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra