#VILÁGOM

Egy laptop gyártásának mérgező ipari hulladékából épp kijön egy radioaktív Ming-váza

2015. május 3., vasárnap 10:21

Érdekes vállalkozásba fogott a londoni Unknown Fields Division tervezőiroda: okostelefonok és laptopok gyártási melléktermékeként visszamaradt mérgező anyagokból készítettek Ming-stílusú vázákat – olvasható a dezeen oldalán. 

A különleges projekthez az irodát vezető Kate Davies és Liam Young Kevin Callaghan keramikussal állt össze. "Ez a három agyagedény a mai globális ellátási rendszer fizikai megtestesülései" – magyarázza Davies. A folyamatot Toby Smith fotóssal kiegészülve részletesen dokumentálták, és még egy videót is készítettek az egészből, amit alább megnézhet.

"A ritkaföldfém-ásványok a kortárs elektronikai ipar alapvető összetevőit képezik. Például csak egy okostelefonhoz nyolcfélét használnak – legyen szó akár a memóriájáról, a képernyő piros pixeleiről, vagy a képernyő üvegének csiszolásához használt anyagról" – nyilatkozta Liam Young. "Manapság a vékonyságával, a felhőszolgáltatás lehetőségével, vagy csak a márkanevükkel adnak el nekünk elektronikus eszközöket, holott tulajdonképpen geológiai leletekről van szó" – tette hozzá.

A csapat ezért úgy döntött, lenyomozzák a mindennapi elektronkus használati eszközök gyártási folyamatait, egész az alkotóelemek eredetéig. Egészen Észak-Kínáig, a Góbi-sivatag szélén fekvő Paotou nevű iparvárosig utaztak, ott találtak rá a "fekete iszap óceánjára", amely a várost körülvevő hegyekben bányászott ércek feldolgozásából maradt vissza. Amikor mintát vettek belőle, kiderült: a normális sugárzási érték háromszorosa van bennük.

A tóból vett mintákkal hazautaztak Londonba és három edényt alkottak belőlük: mindegyikükhöz egy-egy elektronikus eszköz gyártásához szükséges mennyiségű anyag feldolgozása során keletkező káros hulladékot használtak. Így a három edény egy okostelefon, egy laptop és egy elektromos autó akkumulátorának gyártásakor képződött veszélyes hulladék mennyiséget jeleníti meg. Az elkészítés során sperciális kötőanyagot adtak hozzá, hogy megfelelő állagú legyen és lehessen fazekaskorongon formázni – itt egyébként arra törekedtek, hogy a kínai Ming-dinasztia Tongping vázáira emlékeztessen a végeredmény. A vázák fémes csillogását az iszapban visszamaradt ércmaradványok adják: a kiégetés során ezek kiolvadnak az agyagból és csillogó bevonatot képeznek az edények felületén.

Az alkotók célja az volt, hogy mindenki számára érthető módon tudják szemléltetni a mindennapi luxuscikkek gyártásának a környezetre gyakorolt hatását. Ha szeretné személyesen megnézni a műveket, Londonban járva megteheti egészen szeptember 27-ig – a What is Luxury? (Mi a luxus?) kiállítást kell keresnie, és készüljön fel, hogy a sugárveszély miatt speciális védőruhát kell majd viselnie a műélvezethez. A tervezőpáros arra is gondolt, mi legyen a rizikós művek sorsa a kiállítás végeztével: mindegyikhez terveztek egy sugárvédő tokot is, így már bárki biztonsággal tárolhatja akár a lakásában is őket. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta