Ha korán akar halni, legyen női rapper!

Azt már régóta lehet tudni, hogy a könnyűzene nem tesz jót az egészségnek: létező fogalom a 27-esek klubja, mely azokat a zenészeket jelöli, akik 27 éves korukban haltak meg (bár sok alapja nincs). A témát sokan és sokféleképpen kivesézték, ám most a sydney-i egyetem tanára, Dianna Theadora Kenny érdekes megvilágításba helyezte a kérdést. Azt vizsgálta, és a The Conversation weboldalán szép táblázatba is foglalta, hogy a nemek és a zene típusa milyen fajta halálra hajlamosít, és az milyen életkorban következik be.

A lenti táblázatból az látható, hogy a metált játszóknak 36 százalék esélyük van arra, hogy balesetben haljanak meg, ráadásul náluk a legmagasabb az öngyilkosság lehetősége is: 19 százalékuk hunyt el így. A rap és a hip-hop sztárjainak nem túl meglepő módon a legmagasabb, 51 százalék az esélyük arra, hogy gyilkosság áldozataivá váljanak, a blues énekeseket pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések viszik el. Egészen megdöbbentő módon a rák a folk és jazz műfajban alkotókat veszélyezteti leginkább, magyarázatot nem igazán találunk az összefüggésre.

Balesettől retteghetnek a metálénekesek.
Balesettől retteghetnek a metálénekesek.Dianna Theadora Kenny / theconversation.com

A „zenészként várható élettartam" görbéje is mutat érdekességeket: a jazz, a country és a blues művelői számíthatnak a leghosszabb életre – igaz, még ez is jóval az átlag alatt van. A nők és a férfiak adatai többnyire hasonlóak, egyedül a világzenét játszó nők élettartama kiemelkedő: ők tíz évvel hosszabb ideig élnek, mint ugyanebben a műfajban zenélő férfi társaik. Ha nőként a rap és a hip-hop között hezitál, utóbbit javasoljuk, akkor legalább még lesz megélheti az egyetemi diplomáját.

Ne akarjon női rapper lenni.
Ne akarjon női rapper lenni.Dianna Theadora Kenny / theconversation.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek