Cigányokkal lesznek tele a Nagykörút villamosmegállói

Aki a napokban Budapesten utazott a 4-es vagy 6-os villamosok egyikével (vagy valamelyik megállóban volt találkozója), az biztos észrevette már a Nemzetközi Roma Napot hirdető plakátokat a Nagykörúton. A rajtuk látható alakok között van festőművész, '56-os forradalmár és építőmunkás is, két dolog azonban közös bennük: mindannyian roma származásúak és sokat tettek az országért. Az installációk április 8-án, szerdán, a hangszórók révén meg is elevenednek, áll az erről szóló sajtóközleményben. 

Összefonódó múlt

Az idősebbek közül biztosan többen emlékeznek az 1990-es marosvásárhelyi vérengzésre és az ott elhangzó „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!" felkiáltásra. Puczi Béla, a marosvásárhelyi fekete március egyik kulcsszereplője is látható lesz a plakátokon már március elejétől a fővárosi villamosmegállókban. Rajta kívül többek között Farkas János, olimpiai aranyérmes focista, Szabó Ilona ‘56-os forradalmár és Cziffra György, világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát. A plakátkampányhoz kapcsolódóan április 8-án kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban. A legendás és hétköznapi emberek történetei rávilágíthatnak arra, hogy a romák és nem romák múltja és jelene mennyire összefonódik.

Innen ered

A romák első, 1971-es világkongresszusán a több mint húsz országból érkezett küldöttek április 8-át a Nemzetközi Roma Nappá nyilvánították. Több fontos, a roma közösségeket erősítő döntés is született itt, egyebek mellett a roma himnuszt és zászlót is itt fogadták el. Azóta ezen a napon számtalan országban szórakoztató, szakmai és tolerancianövelő programokat szerveznek. Ezekhez csatlakozik az EMMI, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a BKK támogatásával megvalósuló projekt. A képre kattintva galéria nyílik, ahol megnézheti, kik várják a nagykörúti villamosmegállóban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek