#VILÁGOM

Rövid a szoknyád? Kurva vagy.

2015. március 20., péntek 19:07

Bár már 2014 nyári kampány futott a kampány, valahogy csak most kapták fel jobban a családon belüli erőszak hatásait kegyetlen őszinteséggel kiemelő női jogi nonprofit szervezet, a Terre des Femmes figyelemfelkeltő hirdetését. A képeken nincsenek összevert arcok, mindössze a legkevésbé sem kihívó női lábat, bokát és lábfejet, valamint mellkast láthatunk rajtuk, mégis nagyon hatásosak: azt szemléltetkik, hogy általában hogyan és miről ítélik meg a nőket, illetve hogy milyen címkékkel ruházzák fel őket csupán a stílusuk és az öltözködésük alapján. A fotókat a hamburgi székhelyű Miami Ad School Europe készítette az 1981 óta működő svájci csapatnak - írja a designtaxi.com a Theresa Wlokka által kitalált és fotózott plakátokról.

Öltözködésünk által ítélnek meg mások.
Öltözködésünk által ítélnek meg mások.
Fotó: adsoftheworld.com

A testrészek mellett megjelenő centiméterszalag ugyanis azt képviseli, miként ítéli meg a nőket a közvélemény a dekoltázsuk mélysége, a ruhájuk hossza vagy a cipőjük sarkának magassága alapján. Nem minden jelző negatív, hisz minél hosszabb az a szoknya, annál jóravalóbb az a fehérnép, de persze túl hosszú se lehet, mert akkor meg nem igazi nő. Ezzel  mutat rá a nők társadalmi beskatulyázására: ha túlságosan is begombolt felsőben mutatkoznak, akkor prűdek, ha pedig egy köldökig dekoltált ruhában indulnak el otthonról, akkor ribancok.

Általánosságban prűdek vagy ribancok lehetnek a nők.
Általánosságban prűdek vagy ribancok lehetnek a nők.
Fotó: adsoftheworld.com

A két átmenet között sem ússzuk meg a felcímkézést, a legtöbb szűklátókörű ember ugyanis még mindig előszeretettel illeti a nőket olyan sértő jelzőkkel, mint az unalmas, a régi vágású, a szűzkurva, a pimasz vagy az erkölcstelen. Mondják mindezt anélkül, hogy egy szót is váltottak volna a megszólt nővel.

3
Fotó: adsoftheworld.com

A kampányt feltételezhetően az a két évvel ezelőtti eset ihlette, ami akkor nagy port kavart a Tumblr közösség körében. Egy vancouveri diáklány, a 18 éves Rosea Lake egy provokatív képet osztott meg követőivel „Judgement”(Ítélkezés) címmel, melyen sajátos módon a barátnője, Ali MacKenzie combjára írt ítélkező szavakkal illusztrálta, hogy milyen primitív jelzőkkel szokták illetni a nőket az öltözködésük alapján, írja a Huffington Post a művészeti osztályt végző középiskolásokról. A fotót egy nap alatt több mint 280.000 ezer ember like-olta és osztotta meg az oldalon. „ Ez egy tömör, vizuálisan is megnyerő kommunikatív kép, sok nő gondolta már ezt így az utóbbi időben. A társadalom már készen áll beszélni ezekről a problémákról (ribanc-megszégyenítés). Ez csak egyfajta lökést adott az ügynek” – mondta a kamaszlányokhoz képest szokatlanul éretten gondolkodó Lake.

o-ROSEA-LAKE-570
Fotó: Rosea Lake
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta