#VILÁGOM

Szavaljon kávéért a Költészet Világnapján!

2015. március 20., péntek 15:39

Magyarország idén először csatlakozott a Julius Meinl nemzetközi kezdeményezéséhez, így március 21-én szombaton, a Költészet Világnapján bárki verssel vagy idézettel fizethet kávéjáért, ha az akcióhoz csatlakozott éttermekben és kávézókban rendel.

„Harminckét éves lettem én – meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam” – írta József Attila: Születésnapomra című versében, és nem olyan meglepő módon éppen ez az idézet lett az egyik hívószava a Költészet Világnapja alkalmából indított, rendhagyó kezdeményezésének is. József Attila ugyan április 11-én született (a Magyar Költészet Napját ezért ekkor tartják), most szombaton azonban, a nemzetközileg ünnepelt Költészet Világnapján egy teljes napig minden idézet kávéházi fizetőeszközzé válik, és az sem kell, hogy közismert idézet legyen: akár saját verset is elfogadnak.

shutterstock 178893008

A felhíváshoz Magyarországon kívül a világ 23 másik országa is csatlakozott, így világszerte több mint 1100 kávézó, bár és étterem vesz részt benne, ahol ezen a napon a vendégek kávéjukat egy idézettel vagy verssel is kifizethetik. Annyira azért ne örüljünk ennek a nagy számnak, hiszen Budapesten például csak 10 kávéház csatlakozott egyelőre az akcióhoz (azaz 9, mert az egyik valójában már pilisszentiváni), de bízzunk benne, hogy ez a szám évről évre nőni fog. 

"A globális kezdeményezés mögött, a Julius Meinl, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt inspiráló hatása is közismert. Hagyományteremtő szándékkal, idén először Magyarország is csatlakozott a felhíváshoz" - áll közleményükben. 

Aki pesten szavalna a kávért, az a budapesti Café Vianokban, a Jókenyér pékségekben, a Dunapark Étterem és Kávézóban, az Első Pesti Rétesház Kávéházban, a Mini Bar Budapestben és a Szamos Allee-ban teheti ezt meg. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta