A kanadai jegybank is Spock kapitány rajongója

Február végén, 83 éves korában elhunyt Leonard Nimoy, akit a legtöbben a Star Trek Spock kapitányaként ismertek. A színész akkora népszerűségnek örvend, hogy a rajongói azóta is a legkülönfélébb módokon emlékeznek meg róla. Ennek egyik része a pár napja indult, "Spocking" nevet kapott jelenség, amelyet az generált, hogy valaki rájött: a kanadai ötdollároson található Sir Wilfrid Laurier, az ország korábbi miniszterelnöke pár tollvonással meggyőzően rajzolható át dr. Spockká. Az eredeti felhívás a Design Canadától érkezett, akik meg is osztották a saját verziójukat.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a bankjegyek ilyen módon kezelése bizony rongálásnak minősülne – csakhogy az ügyben illetékes Bank of Canada szerencsére nem a magyar köztársasági elnök humorérzékével reagált a jelenségre. A Kanadai Jegybank nyilatkoztatban közölte: úgy döntöttek, nem illegális átrajzolni vagy eltorzítani az ötdolláros bankjegyüket. "Csak így tovább: a bank szerint a Spocking nem ütközik törvénybe" – olvasható a 680 News Toronto twitterén és nem is kellett kétszer mondani: az internetet azóta elözönlötték a rajongók művei.

Josianne Menard, a bank szóvivője mindazonáltal leszögezte: "A Kanadai Jegybank véleménye, hogy a bankjegyek összefirkálása abszolút nem helyénvaló, mivel azok az országunk szimbólumai és nemzeti büszkeségünk forrásai" – indokolta Menard egy emailben, felhívva a figyelmet arra is, hogy az ily módon átrajzolt bankjegyeket nem kötelesek elfogadni a boltok fizetésre.

Bár az amerikaiak 5 dollárosa nem alkalmas Spockingolásra, azért ők sem unatkoznak: korábban Bill Murray-t rajzoltak a sajátjukra. Ha kíváncsi a többi kreatív munkára, kattintson ide és csemegézzen az elkészült művek között

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek