#VILÁGOM

Miért van értelme lerohadt határátkelőket fotózni?

2015. február 25., szerda 15:35

A lengyel születésű Josef Schulz elhagyott határátkelőket fotóz: képein az országok közötti határellenőrzés megszűnésével feleslegessé vált, lassan rohadó határátkelőhelyek szerepelnek, köztük olyanok is, amelyek azóta már nem is léteznek. Schulz azt szeretné, ha sorozata azt tudná megmutatni, hogy ezek az épületek az egykori határvonalak fizikai megjelenései, vagyis az átkelők ne felejtődjenek el. 

"A határok nemcsak fizikai valójukban léteztek, de a fejünkben is éltek" - mondta Schulz, akinek a galériáját itt tudja megnézni. A múltban ezek a határátkelők élesen elválasztottak egymástól politikai, pénzügyi, jogi és monetáris rendszereket, ahogy most kulturális vagy nyelvi különbségeket választanak el nemcsak papíron, de a fejünkben is.

Európában ma a határok elmosódnak, nincs akkora politikai és gazdasági szerepük. Legalábbis fizikailag, ám a fejünkben még mindig pontosan és élesen elkülönülnek egymástól az országok. A kulturális megosztottság ugyanúgy fennmaradt, és sokaknak még mindig nehéz felfogni azt a kulturális és földrajzi bővülést, amit az Európai Unió hozott az itt élőknek. Kívülről ugyan egy egységgé válnak a tagországok, de kulturálisan a jövőben is tagolt marad ez a rendszer. Schulz emiatt választotta témájául, hogy megmutatja az európaszerte fennmaradt határátkelőket. A fotókon csak egész minimális az utómunka: csak úgy módosította őket, hogy a háttér mindenhol elmosódott legyen, mintha a határátkelőn kívül minden a ködbe veszne. A helyek úgy jelennek meg a dokumentarista ábrázolásban, mint a múlt egy-egy ottmaradt eleme – amik egy nap akár visszanyerhetik az eredeti funkciójukat is. 

A képekbe a saját történetét is belevette, hiszen ő maga is Lengyelországban nőtt fel, ahol  a történelem többször is újraírta már a határokat, és saját életéből is emlékszik még arra az időszakra, mikor egy határátlépés nem volt olyan egyszerű, mint most. A határőrök ugyan eltűntek, az átkelőpontok ma már ártalmatlanul és elhagyatva állnak, de - mint mondja - még ma is eszébe jutnak egy-egy hátárátlépés nyugtalanító emlékei. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta