Nem csak Patricia Arquette-nek van elege a szexizmusból

Valószínűleg nemcsak a hollywoodi sorstársak, de a világ összes nője Patricia Arquette színésznőt ünnepli most az Oscar-díjátadón mondott beszéde miatt, amiben a nők által elszenvedett hátrányos megkülönböztetések ellen emelte fel a szavát. De nem Arquette az egyetlen, aki szereti a nagy nyilvánosság előtt helyretenni a Hollywoodot is mélyen átitató szexizmust. A www.mic.com összegyűjtötte az utóbbi évekből híres nők szexista megjegyzésekre vagy kérdésekre adott legfrappánsabb válaszreakcióit.

Emma Stone: „Ez szexizmus!”

2012-ben a Teen Vogue készített interjút Emma Stone színésznővel és barátjával, Andrew Garfield-dal közös filmjük, a Pókember kapcsán. Miután a színésznőt az öltözködési szokásairól meg a hajszínéről kérdezte a riporter, Garfield így reagált: „Tőlem ilyeneket nem kérdeznek.” Erre Stone rá is vágta: „Neked érdekes és értelmes kérdéseket tesznek fel, mert te fiú vagy.” A riporter próbálta kikérni magának: „Ez szexizmus!” de Stone rögtön le is csapta ezt a nagyon magas labdát: „Igen, ez szexizmus.”

147119274
Rob Kim

Laverne Cox: „Erről nem beszélek.”

Az Orange is The New Black (A narancs az új fekete) és a hamarosan képernyőre kerülő Doubt című sorozat transznemű sztárja hozzászokott már az ostoba kérdésekhez és mindig higgadtan hárítja is azokat. Miután kioktatta Katie Couric újságíró-színész-riportert arról, hogyan is illik transzszexuális személyekkel interjút készíteni, Wendy Williams újságírón volt a sor, hogy leckéket kapjon a tisztelet fogalmáról. Amikor élő adásban olyan kérdésekkel traktálják, hogy van-e mellimplantátuma, vagy milyen szögben pisil, Cox hidegvérrel reagál arra célozva, hogy az ilyen kérdések bizonyos szituációkban miért nem állják meg a helyüket: „Kamerák mögött beszélgethetünk róla, de úgy döntöttem, hogy nem szeretnék többé a külsőmről nyilatkozni, mert akárhányszor a transzneműek teste vagy külseje kerül szóba, mindig a sebészeti beavatkozásoknál meg az átváltozásnál kötünk ki. Elégedett vagyok a helyzetemmel, de erről ennyit.”

2

Mindy Kaling: „Ez elég sértő.”

Az amerikai színesbőrű és telt alkatú színésznő, író és producer a borzalmas kérdések gyakori áldozata, de a beszólások mestere is egyben. Olyan is volt már, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen színű férfiakat kedvel, de a legjobban az önbizalmát firtató kérdésektől irtózik. A Parade Magazine egy korábbi számában elmagyarázta, miért: "Sokszor kapom meg azt a kérdést, hogy honnan van önbizalmam. Értem én, hogy jó szándékkal kérdezik, mégis nagyon rosszul esik, mert azt üzenik vele, hogy te, Mindy Kaling, mindazzal a hátránnyal rendelkezel, amelyek a társadalom peremére taszítanak: nem vagy karcsú, nem vagy fehér, és még nő is vagy. Ezek után hogy a fenébe is érezhetnéd azt, hogy érsz bármit is?”

460658462
Steve Granitz

Cate Blanchett: „Ezt a pasikkal is megcsinálod?”

A díjátadók történetében az egyik legemlékezetesebb pillanat volt, amikor Cate Blanchett félbeszakított egy rövid interjút, mert elege lett belőle, ahogy a kamerák a színésznők testét pásztázzák, miközben ők épp a karrierjükről beszélnek. „Ezt a pasikkal is megcsinálod?” - vágta hozzá az operatőrhöz, aki nyilván azonnal elszégyellte magát.

Elisabeth Moss: Kapjátok be!

A 2012-ben megrendezett Emmy-díjátadó gálán használtak először úgynevezett mani cam-et, azaz manikűr kamerát, egy kamerával felszerelt dobozt, benne miniatűr vörös szőnyeggel, amin a sztároknak a keze is végigvonulhat, hogy a világ csodájára járhasson manikűrkölteményüknek. A tényleg röhejes találmányt eleinte elfogadták a hírességek, de az utóbbi időben egyre többen kezdtek berzenkedni ellene, hogy a nagy események túlságosan is a divatról akarnak szólni. Az idei Golden Globe díjátadón Elisabeth Moss például ahelyett, hogy végigsétált volna a két ujjával a mani cam mini vörös szőnyegén, a középső ujja felmutatásával és egy gunyoros mosollyal jelezte, hogy mit gondol a manikűr kameráról.

xs3nwjosyj42kgsppjbjlp4zsozekxyyow29g75bcyrdxekib2ll513s7psknhuf

Julianne Moore: „Én ezt nem csinálom!”

Más színésznők, mint Julianne Moore, Jennifer Aniston vagy Reese Witherspoon egyszerűen nemet mondtak rá, hogy ujjukkal hülyéskedjenek a mini vörös szőnyegen.

5

Rashida Jones: „Félvér vagyok.”

„Olyan jó színed van, mintha most jöttél volna meg egy trópusi nyaralásból!” - bókolta körbe a Spancserek és a Social Network sztárját a 2015-ös SAG-díjátadó háziasszonya. Jones erre mosolyogva illegett egyet, majd komolyra fordította a szót: „Nos, azért, mert félvér vagyok.”

6

Scarlett Johansson: „Miért mindig én kapom a nyúltápos kérdéseket?”

Scarlett Johansson is a nagy megmondók közé tartozik. A Bosszúállók angliai premierjét követő sajtótájékoztatón például olyan kérdésekkel bombázták, hogy hogyan edzett rá a filmbeli Fekete Özvegy feszülős jelmezére, míg kollégájával, Robert Downey Jr-ral olyan - ennél sokkal izgalmasabb - témákat boncolgattak, mint Tony Stark karakterének megformálása és más színészi feladatok.

143110953
Jon Furniss

„Milyen diétával sikerült formába hoznod magad a forgatásra? Van olyan speciális étel, ami az étrended fontos része?” - kérdezték a színésznőtől, aki megragadta az alkalmat, hogy nemtetszését nyilvánítsa ki, és ezzel a költői kérdéssel fordult Robert Downie Jr-hoz: „Miért van az, hogy neked jutnak a lényegi kérdések, nekem meg a nyúltáposak?”

Hillary Clinton: „Ugyanezt megkérdezné valaha is egy férfitól?”

Az USA egykori First Ladyje tömören és profi módon szokott a divattal kapcsolatos kérdésekre reagálni. Kirgizisztáni látogatása során az egyik tévécsatorna moderátorával arról kezdtek beszélgetni, hogy mennyire nehéz a fiatal nők sorsa, mivel az ő megjelenésükkel szemben sokkal kritikusabb a világ. A kérdező valószínűleg elbóbiskolt a válaszadás alatt, mert a következő dolog, amit ezután meg akart tudni Clintontól az volt, hogy kik a kedvenc divattervezői. A válasz pedig: „Megkérdezné ezt valaha is egy férfitól?” Valószínűleg nem.

107632261
Mark Wilson

Jennifer Garner: „Nem kellene végre változtatni ezen a hozzáálláson?”

Úgy tűnik, a páros interjúk gyakran visszatérő része, amikor a női interjúalany kiborul a hozzá intézett unalmas és idegőrlő szexista kérdéseken. Jennifer Garner és Ben Affleck egy párt alkotnak a magánéletben is, mindkettejüknek ugyanaz a szakmájuk, mégis általában teljesen más dologra kíváncsiak velük kapcsolatban. A tavalyi Women in Hollywood című esemény után – ahol férjével együtt jelentek meg - a színésznőnek elege lett abból, hogy őt állandóan a karrier és a magánélet közti egyensúllyal nyúzzák, míg Afflecket a Holtodiglan című filmbeli partnerének, Emily Ratajkowski melléről faggatják. „Minden egyes ember, de tényleg, kivétel nélkül mindenki, akivel ma este beszélgettem, arra volt kíváncsi, hogy hogy vagyok képes a karrieremet és a családi életemet összehangolni. Bent soha nem kérdezik ilyenekről, pedig ugyanaz a családunk, közös az életünk. Nem kellene végre változtatni ezen a hozzáálláson?

457575222
Frazer Harrison

Zooey Deschanel: „Hol élünk, hogy egy ilyen kérdés megállja a helyét?”

Az Upworthy által készült videóösszeállításban látható egy részlet egy csoportos beszélgetésből, ahol a New Girl című szitkom sztárja is hangot adott véleményének: szerinte teljesen elfogadhatatlan, hogy a díjátadókon a riporterek, műsorvezetők és újságírók mennyire nevetséges kérdésekkel zaklatják őt és kollégánőit a külső megjelenésükről és a divatról - ahelyett, hogy inkább a karrierjükről és az elért sikereikről beszélgetnének velük...

7

Anne Hathaway: „Ön is fogyózik?”

Az Oscar-díjas színésznőt azért hívták meg az Extra című magazinműsorba, hogy A sötét lovag - Felemelkedés forgatásáról nyilatkozzon. Legalábbis látszólag, ugyanis a riportert sokkal jobban érdekelték a színésznő étkezési és sportolási szokásai. Miután Jerry Penacoli többször is visszatért arra a kérdésre, hogy Hathawaynek hogyan sikerült a Macskanő jelmezhez formába hoznia magát, ő frappánsan visszakérdezett: "Miért érdekli annyira az étrendem vagy hogy milyen sportot űzök? Ön is fogyókúrázik? Pedig szerintem jól néz ki." De nem ez volt a színésznő egyetlen elmés beszólása a kellemetlen helyzet tisztázására: amikor A nyomorultak kapcsán a Today Show-ban tűnt fel, a műsorvezető úgy indította a beszélgetést, hogy egy villantós fotójáról kérdezte Hathawayt. A színésznő persze azonnal lecsapta a magas labdát, utalva arra, hogy a film miatt hívták a műsorba, nem pedig a nemi szerve miatt. "Sajnálom, hogy egy olyan kultúrában élünk, ahol azokon keresztül éltetik a szexualitást, akik nem hajlandóak ebben résztvenni. Erről is csak A nyomorultak jut eszembe" - térítette vissza a témához udvariasan de határozottan a riportert.

8
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra