#VILÁGOM

Nahát, Murakami Haruki nem a saját szexélményeit írja meg a könyveiben

2015. február 21., szombat 07:38 |

Az egyik legmenőbb kortárs japán íróról, Haruki Murakamiról legutóbb akkor írtunk, amikor megmutattuk, milyen zenét hallgasson műveihez. Januárban Murakami úgy döntött, tanácsadó rovatot indít honlapján, amelyben az olvasók által feltett kérdésekre/problémákra ad választ, illetve tanácsot. Azóta már több mint 5000 ilyen bejegyzése született – a kedvenc ételeitől kezdve egészen a popkultúráig, sajnos azonban japán nyelven. A Gawker azonban volt olyan rendes, hogy szemezgetett belőlük, szóval tessék egy válogatás, miként vélekedik Murakami az egyes témákról!

Mit eszik reggelire? Kenyeret és kávét – utóbbiból rengeteget fogyaszt.

Szerinte mi a legjobb étel Amerikában? Sült harcsa és kukoricakása.

Mi a csengőhangja? A hét mesterlövész főcímdala, Elmer Bernstein szerzeménye.

Mi a véleménye Lost című sorozatról? "Csodálatosnak tartom" - állítja Murakami, aki lakott Honolulun egy olyan házban, ami a sorozatban is szerepet kapott, de amikor a filmesek újra használni akarták, elhajtotta őket, mivel épp nagyon dolgoznia kellett.

Kedvenc japán regényei? A Sanshiro és a The Miner Natsume Sosekitől.

Haruki Murakami kenyérrel és kávéval ébred
Haruki Murakami kenyérrel és kávéval ébred
Fotó: Jeremy Sutton-Hibbert / Europress / Getty

Mi a gyógyír az összetört szívre? Ha a munkába temetkezünk.

A könyveiben szereplő szexről: Jobb szeretné, ha mindenki szexjeleneteknek hívná őket, és nem erotikusnak, mert ez utóbbi szótól valami perverz nagybácsinak érzi magát. Hozzátette azt is, ezek a jelenetek nem közvetlenül a saját életében szerzett tapasztalatokból merítette, melyek - mint írja - "igen szerény mennyiségűek, de a maguk módján igen gazdagok".

Hogyan motiváljuk a gyereinket? Ha a szülők elvárásai irreálisan magasak, az korlátot jelent a gyerekeknek.

Mit gondol a kopaszodás elfogadásáról? Bár Murakami (még) nem kopasz, úgy gondolja, hogy a Breaking Bad óta a kopaszság vagánynak számít: Ott ugyanis a főhős, Walter White elvesztette az összes haját, miközben igazi keményfiú belőle. (Murakami azt azért hozzáteszi, hogy a kopaszodás mellett a rosszfiúvá válás nem szükségszerű).

Mi a helyzet a Kafka a tengerparton rejtélyeivel? Az író természetesen könyveiről is kap olvasói kérdéseket, de így sem árulja el, hogy kicsoda ennek a könyvének az egyik rejtélyes szereplője, Johnnie Walker, sőt még azt sem, hogy élő ember-e egyáltalán. "Minden, amit adhatok, az maga a történet. Rajtad áll, gondolkodj, gyanakodj és képzeld el. Nincsenek kimondott válaszok. Neked kell megalkotnod a saját elméleted" – válaszolta.

Lesz-e folytatása az 1Q84-nek? "Valószínűleg nem" - szögezi le az író, aki nem szeretne olyan, iszonyú mennyiségű előkészületet igénylő munkába bonyolódni, mint amit egy folytatás jelentene.

Hogyan fogyjunk? "Rém egyszerű. Első lépés: megfelelő mennyiségű ételt kell enni. Második lépés: mérsékelt edzés minden nap! Harmadik lépés: szeress. És kérlek, hozd ki a legjobbat magadból" – ezekben áll a titok Murakami szerint.

Mit hallgat mostanában? A Robert Randolph & the Family Band Lickety Split című lemezét. Főleg a Love Rollercoaster című Red Hot Chili Peppers-szám feldolgozásuk tetszik neki (Murakami ugyanis óriási RHCP-rajongó, habár írói karrierjét megelőzően dzsesszbárja is volt)

Mit gondol a közösségi médiáról? "Ne használd a Facebookot és a Twittert, ha nem akarod. Nem ez az egyetlen módja annak, hogy beilleszkedj a társadalomba. Találd meg azt a közeget, ahol kifejezheted magad" – javasolja.

Hogyan viselkedjünk társaságban, ha amúgy nem vagyunk közösségi lények? Murakami szerint nem változtathatjuk meg magunkat, de megtanulhatunk színészkedni – legalábbis egy kis időre. Ez egyébként pár óra után őt magát is  legalább annyira lefárasztja, mint az okostelefont a használat – keresnie kell egy "konnektort", ahol feltöltődhet.

Mit gondol a hip-hopról? Nem igazán ismeri a műfajt annyira, hogy akár csak egy előadót is megemlíthessen, de vezetés közben szokott Black Eyed Peas-t hallgatni.

Melyik volt a legjobb film, amit tavaly látott? Tetszett neki Michael Fassbender a Frankben és Philip Seymour Hoffman Az üldözöttben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta