#VILÁGOM

Gazdálkodna okosan mélyszegénységben is?

2015. február 3., kedd 11:56 |

A válasz persze a fenti kérdésre teljesen egyértelműen a nem, még akkor is, ha az életben nagyon pengén tesszük félre a félretehetőt, de a lényeg nem is ez, hanem hogy most megpróbálhatjuk. Mivel valószínűleg senkinek nincsenek illúziói a szegénységgel kapcsolatban, nem is hiszem, hogy nagyon magyarázni kellene, milyen felnőttként pár órára beleélni magát egy mélyszegénységben élő család mindennapjaiba, de ha elmegy a Jurányiba megnézni a Szociopoly című színházi társasjátékot, akkor legalább ahhoz közelebb kerülhet, hogy át tudja érezni a helyzetet.

A Szociopoly - Gazdálkodj ahogy tudsz nevű társasjáték már létezik egy ideje, ez lett az alapja a Szputnyik Mentőcsónak Egysége interaktív, osztálytermi előadásának, mígnem rájöttek, hogy érdekes kísérlet lenne megpróbálni ugyanezt felnőttekkel, így került a Jurányi színpadára a nem mindennapi kezdeményezés. A játék lényege röviden annyi, hogy a nézőtéren ülők képviselik a négy családot, akik megpróbálnak egy hónapot kihúzni segélyekből, alkalmi és/vagy feketemunkából, és az nyer, akinek sikerül pozitívan kijönnie 30-ára.

Vajon kell-e mondanom, hogy a négyből a mi esetünkben egyetlen egynek sikerült nullára, annak is csak azért, mert tanulmányi ösztöndíjat nyert a gyereke? Kemény két és fél óra az előadás, és nemcsak azért, mert nagyon észnél kell lenni, hogy akkor most megvegyük-e a cipőt/gyógyszert a gyereknek vagy kifizessük-e legalább egy részét a felhalmozódott csekkeknek, hanem lelkileg is. 

A szociálisan érzékenyebb nézők felhördülnek az olyan szomorú tények hallatán, mint például, hogy akit másodszor is feketemunkán kapnak az három évig búcsút mondhat a segélyeknek, de a többség jól viseli az áldatlan állapotokat, és érdeklődéssel figyeli a Szputnyik színészeit, akik megannyi szerepet játszanak egyszerre, hiszen ők irányítják a játékot - ami ebben az esetben azt jelenti, hogy ők testesítik meg nyomorult kis életünk mindennapjainak szereplőit. 

Mert lehet szépíteni, a lényeg mégiscsak az, hogy nem élet ez. A nézők belemennek a játékba, hiszen tudják, mire jöttek, ez esetünkben azt jelenti, hogy próbálnak megegyezni az uzsorással/vállalkozóval (Jaskó Bálint), a kíméletlen boltossal/polgármesterrel  (Fábián Gábor) és a postáskisasszonnyal/vállalkozófeleséggel (Hay Anna), miközben Bass László szociológus vezeti a játékok, aminek szabályai közt van az is, hogy ha egyest dobunk, akkor lebukunk a feketemunkán. 

Izgalmas játék, de mindig rossz marad közben az ember szájíze, hiszen tudjuk: az ország nagy részének most, 2014-ben ez egyáltalán nem játék. Meg persze hazamenni is nagyon könnyű utána, elborzongva a gondolaton, hogy a valóság ennél a játéknál jóval borzalmasabb. Meg persze a kétkedőknek is jó próba, akik azt mondják, ők simán megcsinálnák. Márciusban nyugodtan megpróbálkozhatnak vele a Jurányiban vagy jövő csütörtökön a Millenárison található Európa Pontban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta