#VILÁGOM

Nézze meg, mik voltak 2014 legjobb street art művei itthon és külföldön!

2015. január 31., szombat 19:30

A modern művészeti irányzatok közül talán az egyik legmegosztóbb (és mégis egyben a legnépszerűbb) a kilencvenes években elterjedt street art, azaz a köztéri művészet, amit gyakran emlegetnek városi képzőművészetként is. A Wikipédia meghatározása szerint ezeknek a képeknek az alkotója általában ismert, profi művész, aki a legtöbb esetben engedéllyel vagy megrendelésre festi fel alkotását az üres házfalakra. A jelentős képzőművészeti értékkel bíró falfestmények jellegzetesen könnyen érthető témákat dolgoznak fel elgondolkodtató, de humoros, ironikus módon.

Természetesen a tavalyi évben is számos nagyszerű mű látott napvilágot, melyek közül a kivejezetten városi művészetre szakosodott portál, a StreetArtNews szerkesztői kiválasztották a legmeghatározóbb alkotásokat. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen irányzatok vannak divatban Európa nagyvárosaiban, Észak-Afrikában, Amerikában vagy Ázsiában!

A listát a street art egyik legismertebb képviselője, a kilétét titkoló bristoli Banksy vezeti azzal a falfestménnyel, melyet a Cheltenhamban található brit Kormányzati Kommunikációs Központ falára fújt fel 2014 tavaszán. A mű három ügynököt ábrázol, akik telefonbeszélgetéseket hallgatnak le egy lepukkant telefonfülkénél.

Tavaly, az előző évekhez képest sokkal kevesebb olyan falfestmény látott napvilágot, amiket street art fesztiválokon készítettek a művészek, de azért akadtak szép számmal olyanok is, akik például az olasz Memorie Urbane, melbournei White Nights , a Life is Beautiful, a montreáli Mural fesztiválon valamint a tunéziai Djerbahood fesztiválon tűntek ki munkáikkal.

A feltörekvő tehetségek mellett olyan jól bejáratott nevekről is sokat lehetett hallani, mint a belga származású, állatos festményeiről ismert ROA, akinek munkái nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is láthatóak. De nem lazsált Etám Cru, a puerto ricó-i származású Alexis Diaz, a litván Ernest Zacharevic, a francia Christian Guémy aka C215, a pixelekben gondolkodó Invader, a spanyol Borondo, Hopare és Nychos sem, akik óriási és jól látható felületeken hagyták ott névjegyüket a tavalyi évben is.

Bár hazánkban még gyerekcipőben jár a műfaj, azért egy-két helyen már bele lehet botlani látványosabb munkákba. Tavaly a Színes Város Budapest fesztivál keretében például több belvárosi tűzfalat is kifestettek a hazai és nemzetközi művészek. Az Akácfa utca 27. számú ház falára Mesterházy Károly,művésznevén Carlos BreakOne festette fel színes fecskéit. Szintén az Akácfa utcában látható a wroclawi képzőművészeti egyetemen eredetileg szobrászként végzett Lukas Berger, művésznevén Cekas 80 négyzetméteres munkája, de nagy kedvencünk a Kőleves kert 100 négyzetméteres falát díszítő mű is, melyet a román származású művész, Obie Platon festett „ A város és a természet” témakörben (Budapesten egyébként ez a második olyan tűzfal, amely teljes körű hőszigeteléssel újult meg). A színesvaros.hu oldalára kattintva megnézheti , hogy milyen festményekkel gazdagították a művészek többek között a Kertész utcát, a Dob utcát, az Erzsébet teret és a vidéki nagyvárosok falait. Nézze meg a galériában a legmenőbb utca művészek munkáit!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta