Asterix és Obelix is gyászolja Charlie-t

A 87 éves Albert Uderzo, a híres francia képregényhősök, Asterix, Obelix és társai megalkotója már hosszú évek óta visszavonult a munkától, de most két grafikával megszakította ezt, hogy lerója tiszteletét a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségének meggyilkolt munkatársai emléke előtt – számolt be róla a Huffington Post.

Albert Uderzo két grafikát publikált, és mindkettőt megosztotta az „Asterix” hivatalos Twitteroldalán is, hogy kinyilvánítsa a rajongóknak: „Moi aussi je suis un Charlie” (Én is Charlie vagyok). Az első Uderzo-karikatúra a Charlie Hebdo tribute-ban jelent meg, ez Asterixet ábrázolja, a második rajzon már feltűnik Obelix és kiskutyája, Idefix (a hazai fordításokban Mirnixdirnix, Bokafix, Kutyix, Dogmatix, Töpszlix) is.

B60uLqHIQAAHD26.png
Twitter

„A Charlie-nak [Hebdo] és az Asterixnek nyilvánvalóan semmi köze egymáshoz” – magyarázta a művész a Le Figarónak egy interjúban. „Én egyszerűen csak szeretném kinyilvánítani a rokonszenvem azon grafikusok iránt, akik az életükkel fizettek."

„A hátramaradt fiatal grafikusoknak bátorságot kívánok” – tette hozzá. „Nem felejtik el ezt a váratlan szörnyűséget, amely a kollégáikkal történt.”

B64fBF-CAAAjOcj
Twitter

Az Asterix képregénysorozat első száma 1959-ben jelent meg, és egy gall falucska és lakóinak történetét és a római hódítással szembeni nagyon határozott ellenállását meséli el. Uderzo a képregénysorozatban rajzolóként működött közre, a történetek írója René Goscinny volt.

Uderzo a képregény-érdekeltségét 2008-ban eladta, de a Párizsban meggyilkoltak iránti mély tisztelete jeléül ismét megrajzolta sokak kedvenc hőseit.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek