#VILÁGOM

Az 5 legmenőbb karácsonyi rádió az interneten

2014. december 24., szerda 15:06

A karácsonyi aláfestő zene épp olyan fontos része a készülődésnek és az ünneplésnek, mint a kaja, a fenyő, az ajándékok, vagy az Igazából szerelem. Mindenkinek vannak kedvenc ünnepi lemezei – sokan a régi „Csendes éj” című bakelitre esküsznek, mások számára Mariah Carey a szofisztikáltság csúcsa, és persze ott vannak a régi amerikai karácsonyi slágerek szerelmesei, akik Judy Garlandtól Frank Sinatrán át Diana Krallig bárkitől szívesen végighallgatják a „Have Yourself a Merry Little Christmas”-t, akár naponta ötször is. 

Bevallom, magam is ebbe a kategóriába tartoztam – amíg nem fedeztem fel, mennyi fergeteges online rádióval szórakoztathatom magam és a családomat az ünnepek alatt. Legyen szó jazz, klasszikus, pop, vagy akár hip-hop zenéről, mindenki megtalálja a kedvére való karácsonyi dallamokat a weben.

1. Szvingelős karácsonyt

Számomra a huszas, harmincas és negyvenes évek muzsikái a zene evolúciójának csúcsát jelentik. A swing nem más, mint instant jókedv: a legmélyebb depresszióból is kirángat, megnevettet, táncra perdít. Kattintson ide, ha el akar veszni a shimmyzés rejtelmeiben, gigantikus rózsát tűzne a melltűjére, és Marcell-hullámokkal a hajában várná az ünnepeket. Korai karácsonyi ajándék, hogy még hosszú reklámblokkok sem zavarják meg a meghitt hangulatot.   

2. „Mindent bele” karácsonyt

A Jingle Bell Radio legnagyobb előnye, hogy kombinálja a kedvenc zsánereinket, így nem kell állandóan kapcsolgatni az adók között. Megy a rock a karácsonyfa körül Brenda Lee-vel, Elvis kék karácsonyt ígér, Bon Jovi pedig arra kér minket, hogy látogassunk haza az ünnepekre. Nem állítom, hogy nem fogja napi háromszor hallani ugyanazokat a számokat, de cserébe igazán jó feldolgozásokat foghat ki - az én kedvencem Barbra Streisand "Jingle Bells" átirata, amelyben neurotikus sebességgel üvölti, hogy "Dzsi-dzsi-dzsi-dzsi-dzsi-dzsin-dzsingül, dzsidzsidzsidzsidzsidzsidzsingülbellz!" 

3. Kisjézusos karácsonyt

Nekik nem számít, milyen évszak van, az Always Christmas rádió csapata a nap 24 órájában, az év 365 napján karácsonyi dalokat játszik. Különösen odavannak a gyerekkórussal megspékelt áriákért, de – ahogy ők fogalmaznak – ha a kis Jézus neve, és/vagy a „hó” szó szerepel egy számban, akkor az már valószínűleg a mágikus listájukon van. Vallásos áhitat garantálva: aki nem jut el az éjféli misére, de azért átélné a templom-fílinget, itt biztosan megkaphatja. 

 

4. Nyugis karácsonyt

A lounge zene szerelmesi halálosan odalesznek ezért a San Francisco-i karácsonyi rádióért: klasszikus amerikai ünnepi hangulat, mely leginkább annak köszönhető, hogy olyan halhatatlan zenei ikonok, mint Dean Martin, Ella Fitzgerald, és Doris Day rendszeres vendégek, de mellettük már-már experimentális muzsikának nevezhető, Enigma-stílusú klasszikusok is felcsendülnek. Különösen alkalmas laza baráti vacsorák aláfestő zenéjeként, de szingli ünneplők is remek barátra lelhetnek benne egy üveg Chardonnay lélekemelő társaságában.

 

5. Rokker karácsonyt

“A Télapó és Jézus találkozásából szokatlan kollaboráció születik” – ígérei a Cutting Edge Christmas rádióadó, és nem vádolhatjuk őket azzal, hogy mellébeszélnek: alternatív rockot és indie-t játszanak, akusztikus és dallamos, nyálmentes popzenével körítve. Aki össze tudja egyeztetni a karácsonyi érzést és a pogózást (bár úgy hallom, hogy manapság a mosholás és a grimmelés dívik), imádni fogja az álmos klasszikusok elektromos gitárral felrázott változatait. 

 

+1 Kristóf karácsonyt

Végül, de nem utolsó sorban - bár kilóg a sorból, hiszen cseppet sem rádió - itt az én személyes playlistem a legnagyobb kedvenceimhez - nálunk 24-én reggeltől-estig ez szól majd, elősegítve a gondtalan főzés és fesztelen lakásdekorálás folyamatát. Táncos, dallamos, becsiccsentve elviselhetetlen hangon éneklős karácsonyt mindenkinek! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta