Íme a 8 legjobb karácsonyi film

Nem kérdés, hogy a karácsonyi szezonra való ráhangolódás egyik legszórakoztatóbb formája az ünnepi evés-ivások közé beiktatott karácsonyi filmnézés, amit várhatóan idén sem hagynak ki a filmrajongók. Összeállításunkban megnézheti kedvenc karácsonyi filmjeinket, melyek nagy része természetesen vígjáték,de talál köztük melankólisabb és családiasabb alkotásokat is. Nézze meg, hogy mit talál, ha kikacsintana az Igazából szerelem és a Reszkessetek betörők bűvöletéből!

Lubitsch Ernő: Saroküzlet

Lubitsch Ernő, vagy ahogy a világban ismerik, Ernst Lubitsch 1940-ben rendezte romantikus karácsonyi vígjátékát James Stewart és Margaret Sullavan főszereplésével. A Budapesten játszódó hollywoodi film egyik érdekessége, hogy ez a harmincas évek egyik sikervígjátékának, az Illatszertárnak a filmváltozata, a történetet pedig az amerikába emigrált író, László Miklós személyesen ajánlott fel a szintén Amerikába szakadt Lubitschnak. A szerethető sztori, melyet She Loves Me címmel a mai napig nagy sikerrel játszanak a Broadwayn, Matusek Hugó bőröndkereskedésében játszódik a karácsony előtti pár hétben és karácsony napján ér véget.

Martin McDonagh: Erőszakik

Rég hallottunk már annyi csúnya szót egy filmben, mint Martin McDonagh első nagyjátékfilmjében, a belgiumi Bruges-ben játszódó Erőszakikban. A 2008-ban forgatott vígjátékban két londoni bérgyilkos történetét követhetjük nyomon a flamand kisvárosban, amit a törpe és a prostituáltak mellett Colin Farrell, Brendan Gleeson és Ralph Fiennes tesznek igazán szórakoztatóvá. A cseppet sem szokványos, karácsony idején játszódó, erősen fekete humorú film számos díjat és jelölést is bezsebelt többek között a Baftán, az Oscar-díjátadón és a Golden Globe-on is.

Terry Zwigoff: Tapló Télapó

Nemcsak az Erőszakikban találkozhatunk törpével a szezonban, hanem Terry Zwigoff 2003 decemberében bemutatott karácsonyi vígjátékában is. A karácsonyból, a Mikulásból és a fogyasztói társadalomból egyaránt viccet csináló film két kasszafúróról szól, akik minden évben Mikulásnak és manónak öltözve férkőznek a bevásárló központok széfjének közelébe, de tervüket ezúttal keresztülhúzza egy elhízott nyolc éves kisfiú.Az alkoholista és szexmániás télapót Billy Bob Thornton, szárnysegédjét pedig Tony Cox alakítja a filmben.

Nora Ephron: Segítség karácsony!

A romantikus vígjátékok egyik legnagyobb női rendezője és írója,Nora Ephron 1994-ben készítette el Kaliforniában játszódó filmjét Steve Martin, Juliette Lewis és Rita Wilson főszereplésével. A szeretet ünnepére írt komédia egy öngyilkosokra szakodosott lelki segélyszolgálat vezetője és beosztottjai körül játszódik, akik igyekeznek minden magányos és kétségbeesett betelefonálón segíteni ebben az érzékeny időszakban, de hamar kiderül, hogy a legtöbb emberhez hasonlóan ők maguk is rá vannak szorulva a lelkisegélyre és a szeretetre.

Richard Donner: Szellemes karácsony

Nem tudjuk elképzelni a karácsonyi szezont Bill Murray filmmaraton nélkül, aminek mindig az egyik legjobban várt alkotása ez a Charles Dickens adaptáció Richard Donner rendezésében. Az 1988-ban készített vígjáték a televíziózás történetének legfiatalabb elnökéről szól, aki betegesen gyűlöli a karácsonyt, így az ünnepekre készített műsortervet is szeretné a saját képére faragni, ám ez a szellemek látogatásának köszönhetően nem valósul meg egykönnyen.

Henry Selick: Karácsonyi lidércnyomás

A kultikussá vált animációs filmet éveken át készítették stop-motion technikával, aminek köszönhetően 1994-ben Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelölték a Tim Burton által írt alkotást, melynek zeneszerzője Danny Elfman volt. A történet Halloween város ceremóniamesteréről, Rosszcsont Jackről szól, aki ráun a feladatkörére, így ellátogat Karácsonyvárosba, ahol elraboltatja a Mikulást és átveszi a helyét. A csere természetesen kisebb kalamajkát okoz, aminek leginkább az ajándékokat váró gyerekek isszák meg a levét.

Francois Ozon: 8 nő

Franciaország egyik legmeghatározóbb kortárs rendezője Robert Thomas azonos című színműve alapján rendezte meg ötödik filmjét, melynek szereplői közt olyan kortalan dívák láthatóak mint például Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Fanny Ardant, Emmanuelle Béart vagy Virginie Ledoyen. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és az Európai Filmdíjon is elismert alkotás szintén karácsonykor játszódik, és nemcsak a nőiességről, de az olyan, az ünnepek alatt gyakorta előkerülő témákról szól, mint a családi titkok, társadalmi viszonyok vagy az összetartás.

Stanley Kubrick: Tágra zárt szemek

A filmrendező Arthur Schnitzer botránykönyve alapján, hetven éves korában készítette el utolsó filmjét 1999-ben. A huszadik század végének és az új évezred elejének egyik legmeghatározóbb alkotása a mai napig beszédtéma a filmkritikusok és filmmániások körében, amit meg tudunk érteni, hiszen sokakat foglalkoztat, hogy Kubrick vajon miért választotta az akkor még hollywoodi álompárként ismert Tom Cruise-Nicole Kidman párost filmje főszereplőinek, mellyel többek szerint előrevetítette a pár 2001-es válását. A karácsonyi szezonban játszódó történet főszereplői a New York-i elithez tartozó Dr. William Harford és felesége, akiknek kálváriája egy karácsonyi partin kezdődik, ahonnan a férj útja egy veszekedést követően egy titkos társaság összejövetelére vezet.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek