Vegyen eredeti kéziratot konzervért az Írók Boltjában!

"Szélmalomálom" - áll egy sárga papíron 2014. november 10-ei keltezéssel. Lejegyezte: Csukás István, ára 3 darab minőségi konzerv. "Boldog lehet/ aki ehet!" - Juhász Ferenc kétsorosa 30 kiló rizsért és egy tábla csokiért eladó. Az Írók Boltjában mától december 6-ig lisztért, rizsért, száraztésztáért és konzervekért lehet a Vegyen egy jó szót! című jótékonysági akcióban résztvevő 59 író, költő, színész, rendező és történész kézírásos szavait vagy mondatait megvásárolni. 

A Vegyen egy jó szót! irodalmi jótékonysági vásár kezdeményezője Scipiades Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíró, aki a népszerű alkotók hozzájárulásával idén Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley János Többcélú Intézmény óvodásai és tanulói számára gyűjt élelmiszereket.

Varró Dániel
Varró DánielFacebook / Vegyen egy jó szót!

Az Írók Boltjában nem árulnak zsákbamacskát, a kézírásos szavakra és mondatokra az esemény Facebook-oldalán már előre le lehet csapni, de folyamatosan érkeznek meglepetésművek is az üzletbe. Idén többek között olyan kedvelt szerzők és alkotók adták szavukat az akcióhoz, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián, Müller Péter Sziámi, Karafiáth Orsolya, Lackfi János, Varró Dániel, Tandori Dezső, Tóth Krisztina vagy Závada Pál, így ismét széles a választék az elmés, szimbolikus, fájóan igaz, vagy éppen humoros kifejezésekből, mondatokból. A szóbazárra ráadásul Németországból (Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos fordítója, Terézia Mora személyében), Franciaországból, Romániából és Indonéziából is postafordultával érkeznek a lelkes és segítőkész szerzők kézírásos szavai.

Ma, a szóárverés első napján Erdős Virággal, Parti Nagy Lajossal, Kemény Lilivel, Krusovszky Dénessel és Podmaniczky Szilárddal találkozhatnak az irodalomkedvelő adakozók, és a következő három hétben bárki, aki kedvet érez egy kis kulturális jótékonykodáshoz és nyomon követi a szóvásár programját, személyesen is összefuthat kedvenc írójával, költőjével vagy színészével az Írók Boltjában.

Vámos Miklós
Vámos MiklósFacebook / Vegyen egy jó szót!

"Az előfoglalásokból eddig már több mint négy mázsa liszt jött össze, a konzervekről nem is beszélve. De hát valamit valamiért. És mi most Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolájának, annak óvodásainak és iskolásainak gyűjtjük szavakkal és mondatokkal a téli szünetre való ennivalót. Tudják, újságíróként az elmúlt másfél-két évben többször jártam az abaújkéri Wesley iskolában, s annak felsődobszai tagiskolájában és óvodájában. Először két hetet töltöttem ott. Két hét után a magnóm felmondta a szolgálatot, és a szegényiskolában a lélek sem bírta volna tovább" - posztolta tegnap a jótékonysági vásár kitalálója, Scipiades Erzsébet a Vegyen egy szót! Facebook-oldalán.

"Újságíróként először 1997-ben szembesültem azzal, hogy nemcsak Afrikában van gyermekéhezés. Érden, egy általános iskolában már akkor megszokott volt, hogy a tanulók időnként elszédülnek, rosszul lesznek. Az iskolaorvos ilyenkor gyorsan magához vette a termoszt, átsietett és megitatta a kisgyereket cukros teával. Nem tehetek mást, mondta, a receptre is csak azt tudnám írni, tessék a gyereket megetetni. Azóta Magyarországon már hajléktalanóvoda is lett, és aki a vidéket járja, az hihetetlen nincstelenséggel találkozik. A gyerekéhezés szégyen."

Egyre nagyobb a szükség

Az írók, költők és újságírók szolidaritásának 19 éves hagyománya van. 2000-ben 20 író, költő és újságíró krumpliért kínálta a kéziratát. 6,5 tonna krumpli gyűlt össze. 2005-ben, azért, hogy a kevésbé tehetős irodalombarátok is kézírathoz juthassanak, megrendezték Magyarország első szóárverését 24 író, költő részvételével. 2010-ben pedig a másodikat. Mivel az utóbbi másfél-két évben Magyarországon jelentősen megnőtt a mérhetetlen szegénységben élő vidéki gyermekek száma, nem várták ki az újabb öt évet.

Forrás: Librarius.hu

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra