#VILÁGOM

Magyar animációs klip a UK Music Video Awards legjobbjai közt

2014. november 4., kedd 10:15

A világ idei hat legjobb alkotása közé került Simon Balázs, a BKF friss diplomás animációs tervező-rendezőjének Re című animációs kisfilmje Londonban, az UK Music Video Awards fesztiválon. Simon Balázs klipje Londonban a Best Animation in a Video kategóriában versenyez. A Nils Frahm Re című dalához készült animációs film versenytársai a Coldplay, a Metronomy, a James, a Savages és a Throne klipjei. Az eredményhirdetés november 10-én lesz Londonban, Simon Balázs is részt vesz a ceremónián, áll a BKF sajtóközleményében.

„A klip világát leginkább személyes élményeim inspirálták, a koncepció egy norvégiai utazás során fogalmazódott meg bennem. Hosszában autóztuk át az országot, számos esetben szigetről szigetre kompoztunk át" - mondta Simon a film elkészülésének hátteréről. "Ez egy nagyon különleges hely, egyedi hangulattal. Mintha a világ végén járna az ember, s ahogyan halad, egyre több a víz, és egyre kevesebb a szárazföld alatta. Térképen nézve persze mindez logikusnak tűnik, de élőben hihetetlen élmény, tele szabadsággal, izgalommal."

"Nils Frahm zenéjével a Felt kapcsán kerültem kapcsolatba. A Familiar volt az első, amit hallottam, s amint elkezdődött, meg is kellett állnom abban, amit éppen csináltam, annyira felkeltette az érdeklődésem. Azzal, hogy Nils felerősítette a zongora mechanikus zajait, olyan közelivé tette a játékát, amit még nem tapasztaltam előtte. Nem is mintha a szobámban játszott volna, hanem egyenesen a fejemben. Nils gondoskodott arról, hogy többi munkájában is megőrizze ezt az intimitást, s a szokásostól eltérő kontextusba helyezze a dalokat. A Screws album egy baleset következtében keletkezett. Nils eltörte az ujját, de úgy gondolom ez számára inkább egy izgalmas helyzetet, kihívást jelentett, mintsem akadályt. Az orvosi intelem ellenére zongora elé ült, s kilenc ujjal megírta az albumot. A Re hallgatása közben egy egységes világgá kapcsolódott össze bennem a dal, az album története, s a norvégiai élményeim. Annyira személyesnek éreztem az egészet, hogy úgy döntöttem: az elejétől végéig egyedül készítem el a klipet. Nilstől maximálisan szabad kezet kaptam, ami igen motiváló volt."

SimonBalazs RE sajto

"A konceptrajzok frissességét nagyon szeretem, és gyakran az az érzésem, hogy sok produkciónál a végleges anyagba csak részben sikerül átültetni a koncepcióban lefektetett atmoszférát. Innen jött az ötlet, hogy a képeket szabadabban rajzoljam meg, s közvetlenül ezekből a konceptrajzokból rakjam össze a filmet, megőrizve azok jellegét. Úgy döntöttem, hogy nem építem fel 3D-ben a teret, hanem a grafikákat szedem szét elemekre, s ezekből domborműszerűen hozom létre a világot. Így a filmkép valahol a 2D és a 3D határán mozog, s csak a kamera szögéből áll össze egésszé. Hogy a kép még kevésbé legyen lekötött, a növényszerű elemeket papírra cseppentett, majd szétfújt tintával hoztam létre”

A tervező-rendező júniusban fejezte be tanulmányait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Animáció szakán, jelenleg az iskola óraadója. A 23 éves alkotó videoklipjét Nils Frahm Screws című albumán található Re című számhoz készítette. Az alkotás a Noisey-n debütált, ahol meganimált álomként aposztrofálták, majd több nemzetközi videó-  és filmfesztivál programjába is meghívták. Többek közt Párizsba, az International Music Video Festival animációs klip kategóriájába kapott meghívást (itt idén már 10. alkalommal keresik a legnagyobb videoklip-készítő tehetségeket), de a  Montreal Music Video Festival is beválogatta a jelöltjei közé. A kanadai fesztiválon Simon kisfilmje több kategóriában is elindul: az animációs videók mellett a feltörekvő tehetségek között is esélye van.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta