Nincs jó film macska nélkül és kész

A macskákat közismerten nehéz bármire is rábírni, ha épp ők maguk nem úgy gondolják a dolgot, aki pedig jutalomfalattal trükkökre próbálná betanítani őket, valószínűleg megsemmisülne a megvető tekintetek súlya alatt. Ennek ellenére a legismertebb filmesek közt is akadtak olyan elszántak, akik nekiveselkedtek a lehetetlennek, és valahogy sikerült is nekik. Így lehetséges, hogy valódi ikonikus filmekben is akad jópár olyan macska karakter, akik simán lehetnének Lassie vagy Benji riválisai a díjkiosztókon. A TheInterriBang.com szerkesztői összeszedték a filmtörténet legismertebb macskáit. Íme!

Álom luxuskivitelben: macska, akit csak Macskának hívnak

Blake Edwards 1961-ben filmesítette meg Truman Capote novelláját, az Álom luxuskivitelbent (Breakfast at Tiffany's). A film főhősnőjének, Holly Golightlynak ( Audrey Hepburn) állítása szerint két igazi szerelme van, az öccse és a macskája, akinek még nevet sem választott soha, mégis a macska az egyetlen élőlény, akivel valójában azonosulni tud. A luxusra és tehetős férjre vadászó Holly és macskája egy New York-i lakásban élnek, ám amikor az élet túlságosan is valóságossá válik Holly számára, akkor szabadon engedi házi kedvencét, mondván, hogy nem akar senkitől és semmitől függni. A szakadó esőben zajló taxis jelenetnél a lánynak udvarló Paul (George Peppard) a romantikus békülős jelenet után együtt indulnak az utcára dobott macska keresésére. És persze, hogy megtalálják, jöhet a csók!

Amerikai éjszaka: a kóbor macska

Francois Truffaut filmje 1973-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A film egy filmforgatásról szól, egyik fontos jelenetének középpontjában egy macska áll, akit a film szerint már három napja éheztetnek, de a forgatás pillanatában mégsem hajlandó beleinni az elé tett tejbe. A macska sokadik nekifutásra sem hajlandó megcsinálni a rászabott feladatot, ami kezdi felbosszantani a stábot és a rendezőt is (akit Truffaut alakít a filmben). Ekkor jelenik meg a rendező asszisztense (Nathalie Baye) a mentőötlettel: egy kóbor macskával beugrósként. A trükk egészen véletlenül beválik, az új „stúdió macska” egy pillanat alatt belerázódik a szerepébe és iszik, ahogy azt kell.

Marlowe macskája a Hosszú búcsú című filmben

A Los Angeles-i magánnyomozó, Philip Marlowe (Elliot Gould) nagyon szereti a macskákat, ahogy valószínűleg a film rendezője, Robert Altman is, aki legalább tíz percet áldozott a filmből arra, hogy bemutassa, ahogy láncdohányos főhőse macskaeledelt vásárol. Az egyik jelenetben az imádott állat az éjszaka közepén éhezik meg, így a kissé szentimentális Marlowe elindul egy éjjel-nappaliba macskakajáért. Az üzletben azonban nem tartanak a macska kedvenc márkájából, ezért a főhős megpróbálja átverni a macskáját, titokban átkanalazza a vásárolt kaját az állat által preferált konzerv dobozába. Az ötlet már csak a felvetés szintjén is nevetséges, a macska természetesen otthagyja a felszolgált ételt. Marlowe egyébként azt is megengedi macskájának, hogy madárként gubbasszon a vállán – akinél valaha is próbálkozott ilyesmivel macska, valószínűleg sejti, mennyit szenvedhetett a forgatás alatt szerencsétlen Elliot Gould.

Alien: Jonesy közlegény

Bár nem pontosan értjük,hogy milyen valós cél szolgált egy űrhajón egy macska, Jonesy karaktere mégis szinte elválaszthatatlan a sci-ci főhősnő Ellen Ripley (Sigourney Weaver) személyétől. Ridley Scott korszakalkotó, A nyolcadik utas a halál című filmjében a Nostromo nevű teherszállító űrhajónak hétfős legénysége mellett a vörös szőrű kandúr és egy Anya nevű számítógép kapott még főbb szerepet. Jonesy többször is a baj előfutáraként jelenik meg a filmben, hisz érzékei sokkal kifinomultabbak, mint az emberekéi, így már jóval azelőtt észreveszi a lényt, mikor a gyanútlan legénységnek fogalma sincs, mi közelít. Arról persze meg már ne is beszéljünk, kiért megy vissza az utolsó pillanatban az idegen elől egyetlen életbenmaradottként menekülő Ripley, na, kiért?!

Llewyin Davis világa: a macska, akinek nem mondjuk ki a nevét

A Coen testvérek 2013-as filmjében látható vörös kandúr neve technikailag spoilernek minősül, szóval nem írjuk le, sőt ha még ezután nézné meg a filmet, ezt a bekezdést most ugorja is át. A film antihőse, Llewyn (Oscar Isaacs) egy tehetséges, de szerencsétlen fokzenész, aki épp a szeretőjénél van, mikor kiszabadul a macska a lakásból, majd egy különc pár otthonában kerül meg. A kettő közt pedig ott a zenész összeomlása és a Coen testvérek eddigi legszomorúbb történetének kálváriája. A macska valódi szereplő a filmben, többször is felbukkan a film során, és a kritikusok szerint a zenész elhunyt partnerének lelkét szimbolizálja.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra