#VILÁGOM

Negyvenesen édes a véges élet

2014. november 2., vasárnap 08:41 |

Nem tudtunk szabadulni a 40! avagy Véges élet című előadás este tizes premierjén a gondolattól, hogy tök jó érzés együtt megöregedni egy generációval. Hogy milyen komoly lehetett ugyanez a felismerés bizonyos korokban, és hogy milyen szabadságot ad az, hogy most már nincs adott forma, amire fel kell húzni az adott színdarabot, hanem a szerzők/színészek/alkotók bármit megtehetnek. És hogy a huszadik század elején vajon mondjuk A testőr című Molnár Ferenc drámával lázadtak az idő múlása ellen?

Jó hír, hogya mozivászon után a színpadon is megjelenik ez a fontos generációs érzés, ráadásul olyan szereplőkkel, akik saját problémáikat vitték színre, épp annyira elnagyoltan, hogy ezáltal meg tudják jeleníteni egy egyész generáció létező félelmeit. Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László és Mészáros Béla most úgy lázadnak a negyedik iksz ellen, hogy közben valójában minden pillanatát kiélvezik koruknak. Na jó, a folyamatos derékfájást nem. Meg azért még van egy pár dolog, amit nem, a Jurányiban meg is lehet szinte mindet nézni.

Az előadás 35-50 között a legérdekesebb, ez a korosztály értékelheti a legjobban a poénokat benne, és érezheti magát szinte folyamatosan bármelyik szereplő bőrében. A premieres közönség persze sokat adott a szereplőknek, mégsem néz ki úgy, hogy ne állt volna össze kerek egésszé a másfél óra, amit a szereplők elbohóckodnak a színpadon. Mert bohóckodnak, a szó legnemesebb értelmében, hiszen nagyon sokat lehet röhögni rajtuk. 

Stefanovics Angéla - aki ugyebár külsőleg örök életében 14 éves marad - szuperül funkcionál a korába beletörődni képtelen őrült nő és a matekpéldát csak alapjaiban felfogni képes proli anyuka szerepében egyaránt, de a többiek is megfordulnak mindenféle szerepben, míg végül csak levonják a konzekvenciát, miszerint nem olyan biztos, hogy baj ez az öregedés. A színészek a témát rendesen körüljárják, az előadásnak pedig mégis kicsit sok tetőpontja is van. Például amikor végre felteszi valaki a kérdést, hogy mi szükség a deciméterre...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta