#VILÁGOM

Újra áll a Berlini Fal

2014. október 31., péntek 18:36 |

Lichtgrenze című műalkotásával értelmezte újra az egykori Berlini Falat a fényművészként ismert Christopher Bauder és a filmes Marc Bauder. A páros a Fal eredeti útvonalának 15.3 kilométeres részére telepített mintegy 8000 világító lufit, mellyel képletesen a német főváros keleti és nyugati félre való felosztását kívánták felidézni – számol be a fal lebomlásának 25. évfordulójára készített munkáról a Fastcodesign.com.

A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
A berlini fal lebomlásának 25.évfordulóját ünneplik a német fővárosban.
Fotó: whitevoid.com

A Fal 1961 és 1989 között húzódott Kelet-Berlin és az NDK területén, a hidegháború alatt a kettéosztott város Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált. Szó szerint egyik napról a másikra építették fel, a szögesdrót kerítésből később taposóaknákkal és őrtornyokkal körülvett hosszú betonfal lett, ami szinte teljesen lehetetlenné tette a szökést és az átjárást.

d05e6f12ff8868d2386b2513b9db2b02
Fotó: whitevoid.com

Az ideiglenesen kihelyezett fénylő lufik mellett a Fal nyomvonalának hat helyszínén játszanak a napokban történelmi dokumentumfilmeket a korszakról és arról, hogy milyen volt az élet a Fal felhúzása előtt. Az odalátogatók a Fal egyik 500 méteres szakaszának mentén több mint 100 személyes történettel, emlékkel, sőt anekdotákkal is találkozhatnak, melyeket olyanoktól gyűjtöttek, akik a Fal valamelyik oldalán éltek, vagy akiknek az életét egy-egy utazás során érintette a várost kettészelő létesítmény.

A több ezer lufira november 9-ig lehet személyes üzeneteket csatolni, ugyanis a Fal lebontásának napján este hét órakor szabadon engedik őket. A hannoveri egyetem kutatóinak jóvoltából nem kell aggódni a környezetszennyezés miatt sem, mivel a léggömbök biológiailag teljes mértékben lebomló anyagból készültek. Ide kattintva még többet megtudhat a projektről, és arról, milyen közösségi oldalakon érdemes követni az eseményeket.

LICHTGRENZE from Fall of the Wall 25 on Vimeo.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta