#VILÁGOM

Ijesztő autómosó és hullámzó tenger, avagy mire jó a szivacsnudli és a plexicső

2014. október 21., kedd 15:41

Eszelős installációval rukkolt elő a Les Astronautes formáció három dizájnere, Gabrielle Blais-Dufour, Robin Dupuis és Alexandre Hamlyn, akik az Észak-Amerikai kontinens egyik legidősebb városának, Quebec Citynek a központjába építették meg legújabb látványelemüket – számolt be róla a contemporist.com. A „Delirious Frites” néven futó rózsaszín és narancssárga színekben pompázó nudlik puha szivacshengerekből készültek, és leginkább valami pszichidelikus autómosóra emlékeztetnek.

Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Fotó: Les Astronautes

Pedig az Exmuro Művészeti Fesztivál keretében bemutatott szűk, elhagyatott sikátorban található installációval az volt a művészek célja, hogy felhívják a járókelők figyelmét a történelmi negyed kevésbé ismert vagy már elfeledett részeire is. A végeredményről nekünk nem sikerült ilyesmire asszociálnunk, csak a fent már említett autómosó, meg az, hogy sötétedés után nem biztos, hogy szívesen mennénk végig az óriásméretű „nudlik” közt, amik egyébként ugyanabból abból a puha szivacsból készültek, amiből a medencés edzésekre és úszásoktatásra használt úszóhengerek.

df 121014 01-630x411

df 121014 01-630x411
Fotó: Les Astronautes

Nemcsak a kanadai formáció látott fantáziát rejtélyes hengerekben az elmúlt időszakban, hanem a kortárs norvég formatervezők és dizájnerek is, akik a Lundin Norway megbízásából készítették el „Breaking the Surface” című kinetikus szobrukat, csak épp vízszintesen elhelyezett szivacsnudlik helyett függőlegesen mozgó, számítógép vezérelte plexicsövekből.

Az óceán ihlette meg a skandináv tervezőket
Az óceán ihlette meg a skandináv tervezőket
Fotó: ctrl+N

A művészek a mennyezetre szerelték fel rácsszerűen elhelyezkedő installációjukat, melyek egyik speciálitása, hogy a négy darab nyomkövető kamerának köszönhetően az 529 darab plexicső hullámszerűen képes mozogni, leképezve az alatta sétáló nézők mozgását. A műalkotást a tervezők elmondása szerint a tengerfenék ihlette, így semmi meglepő nincsen abban, ha a látogatók úgy érzik magukat a mű alatt sétálva, mintha az óceán hullámozna a fejük felett. Az érdekes ötletet a CTRL+N, a Konturral, az Abidával, az indusztriális termékeket gyártó Intekkel, valamint a Scandinavian Design Grouppal együttműködve valósították meg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta