#VILÁGOM

Terhességi teszt, babkonzerv és Playboy filcből varrva

2014. október 18., szombat 10:13

Lucy Sparrow művészete igencsak nem hétköznapi. Hét hónapot töltött azzal, hogy filcből egy konkrét sarki fűszeres egész árukészletét megvarrja élethűen, majd kiállítsa - persze egy üzlethelységet bérelve neki, mintha valódi bolt lenne. Az egész projektet a Kickstarteren kezdte, és ő sem hitte, hogy ekkora sikere lesz. 

"A Bathból származó művész közösségi finanszírozásban kezdte megvalósítani az ötletét, persze először sokkal kisebb kivitelben. Aztán ő maga is meglepődött, mikor nagyon hamar összegyűlt rá a pénz, sőt sokkal több is, így meg sem állt egészen pontosan 3994 darabig" - mondta a brightoni No Walls Galéria munkatársa ottjártunkkor. Sparrow 2000 fontot célzott meg, de aztán 10.500 fontot kapott és még az állam is támogatta a munkáját. Aztán idén januárban nekiállt és 7 hónapon keresztül varrta a babkonzerveket, kólás és cigisdobozokat, sőt újságokat is. A végeredmény pedig tényleg zavarbaejtő: a galériába belépve a látogató pár percig nem is érti, hol is van, álmodik-e, vagy valamilyen rajzfilmbe csöppent. A termékeken kívül ugyanis még a kassza is filcből van, ahogy a mirelit hűtő tartalma is a fagyasztott hamburgerhússal és sült krumplival egyetemben, arról nem is beszélve, hogy még a jég sem igazi természetesen...

Ottjártunkkor negyedóra alatt nagyjából három potenciális vásárló is betért az október 25-ig tartó kiállításra, ebből ketten a kasszáig is eljutottak és egyikük csak ott jött rá, hogy valami nem stimmel a cigikkel. A másik vásárló pedig még akkor is lottót akart venni, mikor felfedték előtte, hogy ő bizony most egy galériában van. "Ez így megy, mióta megnyílt a kiállítás. A véletlenül betérők közül legtöbben csak mosolyognak és gratulálnak, de van aki szerint felháborító, hogy átverjük és megtévesztjük az embereket" - mondta a galéria munkatársa, akitől természetesen megkérdeztük azt is, hogy mi a mondanivalója egy ilyen kiállításnak.

Nos, Sparrow a filcbolttal a kis sarki boltok megmaradásáért küzd, azt szeretné megmutatni, hogy igenis szerepe van a kisboltoknak a brit kultúrában, valamint a tömegtermelés negatívumaira is felhívja a figyelmet. Sparrow, mint megtudtuk, hét hónapig éjt nappallá téve varrta az árukat, és bár többször eljutott odáig, hogy feladja, de végül kitartott. Legnagyobb bánatunkra egyébként a "filcboltban" vásárolni nem lehet, pedig egy filc macskaalom vagy terhességi teszt, esetleg forró csoki por biztos kapósabb lenne, mint az eredeti, és ugye a művészet eme darabjával olyan magasságait képviselnék, amikre méltán lehet bárki legalább annyira büszke, mintha egy festményt rakna ki a nappaliba. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta