Pintér Béla Titkainkja lett a legjobb magyar darab a kritikusoknál

Július végén megkértük önöket, hogy legyenek egy pillanatra színikritikusok, és szavazzák meg a Színikritikusok Díját, még mielőtt maguk a kritikusok kiosztanák azt. Tegnap este a Trafóban kiderült, mennyire találkozik a nézők és a civil szakmai szervezet ízlése, az idei előadások, színészek, írók vagy akár díszlet- és jelmeztervezők legjobbját titkos szavazáson választották meg a szakírók. Idén 73 társulat, illetve színház 148 produkciójára szavaztak, a szavazólapokon összesen 120 színész neve szerepelt. A legtöbb jelölést, összesen tizenkettőt független csapatok kapták, míg az Örkény Színház nyolc jelölést, a Vígszínház négy, a Katona József Színház három nominációt szerzett, írja a Szinhaz.hu

Ahogy tették ezt önök is, a színikritikusok is úgy döntöttek, hogy a tavalyi legjobb előadás és legjobb új dráma egyaránt Pintér Béla: Titkaink című remeke volt. Nem hallgatott azonban önökre a legjobb rendezés tekintetében a Színikritikusok Céhe, hiszen Ascher Fényevőkje helyett Bagossy Lászlónak adták az elismerést a Hamlet című előadásért. A legjobb zenés/szórakoztató előadás Bozsik Yvette Chicago-ja, a legjobb független színházi produkció a Forte Társulat Irtás című műve Horváth Csaba rendezésében, míg Ellinger Edina Boribon és Annipannija a legjobb lett a gyerekeknek szóló produkciók között. 

phoca thumb l titkaink 39
pbest.hu

Önök Kováts Adélnak adták volna a legjobb színésznő díját, de feltehetően csak azért, mert nem látták Szandtner Annát Erzsébet királynőként a Stuart Máriában. Ezt még pótolhatják, legközelebb például október végén. A legjobb férfi szereplő szintén Erzsébet szerepéért kapta meg a Színikritikusok Díját, csak ő egy másik előadásból az I. Erzsébetből. Fodor Tamás is megérdemelten jutott az elismeréshez, az meg valahol érthető, ha önök régebbről ismerik Hegedűs D. Géza nevét. Az I. Erzsébet amúgy duplázott, hiszen Kaszás Gergő lett a legjobb férfi mellékszereplő, ebben az esetben Katalin, francia királyné megformálásért, igaz a díjon osztoznia kell Krisztik Csabával, aki a Forte Irtásában Lear királyt játszotta. Ugyanebben a kategóriában a női díjat Bozó Andrea vihette haza a Bányavízben nyújtott alakításáért. 

A legjobb díszletért járó díjnak Balázs Júlia örülhet a Revizor valóban kiválóan sikerült színpadképért, Izsák Lili és Kálmán Eszter a Stuart Mária hatásos jelmezeiért kapták az elismerést, Kovács Márton pedig a Képzelt beteghez írt zenéért lett kitüntetve. A legígéretesebb pályakezdő Lovas Rozi, míg a Ganimed goes Europe program különdíjban részesült. 

A Színházi Kritikusok Céhe ezeken kívül negyedik alkalommal adott át életműdíjat. A Színikritikusok Díja tizenöt kategóriájával szemben itt nincsenek jelöltek, a szakmai szervezet tagsága többfordulós szavazás útján döntött arról, ki kapja az elismerést. Az életműdíjat először 2011-ben adták át a kritikusok Törőcsik Marinak. 2012-ben Senkálszky Endre kolozsvári színművész, 2013-ban Zsámbéki Gábor rendező kapta az elismerést. Idén pedig Fodor Tamást, a Stúdió K alapítóját díjazták.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek