Digitálisan is elérhetőek a Bauhaus tankönyvei

A francia Bibliotheque Kandinszkij a közelmúltban digitalizálta a Bauhaus művészek és gondolkodók által írt könyveket, folyóiratokat és ritka kéziratokat, melyek augusztus közepétől már szabadon hozzáférhetőek a nyilvánosság számára is. Elérhető többek között a Walter Gropius által 1925-ben szerkesztett Internationale Arkitektur, Moholy-Nagy László tipográfiái, valamint Le Corbusier, Adolf Loos vagy Frank Lloyd Wright alkotásairól készített fotók is. De beleolvashatunk például Piet Mondrian vázlataiba és Paul Klee 1923-ban írt Pädagogisches Skizzenbuch (Pedagógiai vázlatfüzet) című oktatási anyagába is.

640px-Staatliches Bauhaus Weimar 1919-1923
monoskop.org

A digitális gyűjtemény borítélkolhatóan valódi aranybánya a művészettörténet iránt érdeklődőknek, akik ezentúl ingyenesen juthatnak hozzá a 20.század első felének legjelentősebb művészeti intézményének anyagához – írja a fascodesign.com a nem mindennapi, a digitalizálás terén mérföldkőnek számító projektről.

A később Bauhaus néven ismertté vált kísérleti művészeti iskolát Walter Gropius két weimari művészeti iskola összevonásával alapította 1919-ben, melyhez olyan építészek, tervezők és festők csatlakoztak, mint Ludwig Mies van der Rohe, Hannes Meyer, Piet Mondrian, Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee és Josef Albers. A Bauhaus program legfőbb célkitűzése Gropius szerint az volt, hogy választ adjon a művészeknek arra, hogy hogyan tudják megtalálni a helyüket az elgépiesedő ipari világban. Utópisztikus elképzeléseit papírra is vetette, a Programm des Staatlichen Bauhauses Weimar című értekezés illetve az új rendszerre felépített tanterv szintén elérhető a digitális tárlatban.

Fotó: monoskop.org
Fotó: monoskop.orgmonoskop.org

A Bauhaus 1925-ben Weimarból Dessauba költözött, végül 1933-ban politikai nyomás miatt feloszlatta saját magát. A második világháború alatt a Bauhaus legmeghatározóbb tanítói az Egyesült Államokba emigráltak, ahol munkájukkal és filozófiájukkal nagy mértékben befolyásolták az ottani fiatal építész és tervező generációt. Marcel Breuer és Joseph Albers a Yale-en tanított, Walter Gropius a Harvardon helyezkedett el, míg Moholy-Nagy 1937-ben megalapította a New Bauhaust Chicagóban.

Fotó: monoskop.org
Fotó: monoskop.orgmonoskop.org
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek