A berni követ bevette Montrealt

Szász Attila filmje, A berni követ nyerte a Montreal World filmfesztiválon az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját - adta hírül az MTI.  A díjakat hétfő este osztották ki, az elismerést az alkotók nevében a montreali magyar tiszteletbeli konzul, Szentmihály Gyula vette át. A tévéfilmnek Montrealban volt a nemzetközi premiere, a három, csaknem teltházas vetítésen a rendező személyesen válaszolt a közönség kérdéseire. 

Az alkotás megtörtént eseményt, az 1958-as svájci magyar túszdrámát dolgozza fel és - ahogy erről korábban már írtunk - mindezt rendkívül igényesen és hatásosan teszi. 

A történelemkönyvek szerint 1958. augusztus 16-án két magyar emigráns betört a berni magyar nagykövetségre és túszul ejtette a nagykövetet. Az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között pedig túszdráma bontakozott ki, ám ezt a film alkotói gárdája sajátságosan, egyfajta kamaradrámaként dolgozta fel.

Az MTV februárban adta le A berni követet, aminek a sikere szerintünk nagyban köszönhető főszereplőinek: a nagykövetet ugyanis Kulka János, a két túszejtőt pedig Szabó Kimmel Tamás és Kádas József alakítja. A további szerepekben mások mellett Lovas Rozi, Szikszai Rémusz, Balsai Mónika, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Katona László, Takátsy Péter és a magyar származású svájci színész, Laszlo I. Kish látható. A film forgatókönyvét Köbli Norbert írta.

A fesztivál hivatalos versenyprogramjában 37 nagyjátékfilm versenyzett, közülük tizennyolc indult az elsőfilmesek versenyében. A mustrán összesen 74 ország 350 filmjét mutatták be. Montrealban utoljára 13 évvel ezelőtt kapott magyar film elismerést, akkor Sopsits Árpád Torzók című filmjét díjazták.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek