Napi 200 forintért önből művészet lehet New Yorkban!

Az alternatív művészeti projektekben gondolkodó kínai származású alkotó, Miao Jiaxin megdöbbentő ötlettel rukkolt elő néhány héttel ezelőtt: egy New York-i lakásába beépített börtöncellát hirdetett meg az egyik legnépszerűbb szálláskereső oldalon, az Airbnb-n – számolt be róla a Daily Mail. Az ötletet még az Airbnb vezetősége is betegnek találta és leszedte a hirdetést az oldalról, de ha ön kedvet kapott, augusztus 1-ig még lehet jelentkezni a projektbe a művész Facebook oldalán.

A művész  Brooklyn Bushwick negyedében (15 perc metróval a Lower East Side-on) lévő apartmanjában éjszakánként mindössze egy dollárért (230 forint) héderelhetnek a vendégek a cellában, de persze ennek vannak egyéb feltételei is.

Egy dollárért kínál lakhatást a művész
Egy dollárért kínál lakhatást a művészfacebook.com/miaojiaxinstudio

„ A ketrec az ember idejét, életét, a múló időt valamint az élet értelmét szimbolizálja, miközben ez által szociálisan elkötelezettek leszünk és egy másféle szabadság után kutatunk a zárt térben, ahol kénytelenek vagyunk felhagyni a napi kötelezettségeinkkel.” – filozofálja túl művét Jiaxin.

A művész Brooklynra és Manhattanra néző lakásában megszálló vendégeknek egyébként egy teljesen új, WC-vel és zuhanyzóval ellátott fürdőszoba, friss ágynemű, törülköző, párna és takaró is jár a rácsokkal bekerített olcsó lakrészhez, melynek kibérléséhez igencsak meglepő feltételeket szabott a tulaj. Például a bérlőnek meg kell ígérnie, hogy mindennap 09.00 és 12.00 óra között a ketrecében marad és nem csinál semmit. De tényleg semmit ám: nem internetezhet, nem olvashat, nem beszélhet, nem aludhat és nem is jógázhat, és ha mégis bármi hasonlóra vetemedne, elbukja a letétbe lerakott 100 dollárját (22.980 forint). Ráadásul mindezt élőben, online közvetíti a művész saját oldalán. A vendégek természetesen kapnak kulcsot a cellához, akkor hagyhatják el azt, amikor csak nekik tetszik. Ettől függetlenül nem biztos, hogy tolongani fognak, vagy ha mégis, nem biztos, hogy sokan képesek teljesíteni a feltételeket. 

Ilyen a kilátás a New York-i cellából
Ilyen a kilátás a New York-i cellábólfacebook.com/miaojiaxinstudio

„Mindig szerettem volna valamilyen formában kifejezni a szabadságnak azt az csorbulását, ami a városban éléssel jár. A ketrec témája mindig is élt a fejemben, ezért döntöttem úgy, hogy megcsinálom. Egyik nap sétáltam az utcán, és csak úgy kitaláltam a játékszabályokat. Nyolc évvel ezelőtt jöttem át Sanghajból New Yorkba és sokáig társbérletben éltem Queensben és Brooklynban. Ezzel a művel nem közvetlenül az irreális New York-i lakáshelyzetre céloztam, de tény, ez a város nem olcsó mulatság" - magyarázza a művész.

09.00 és 12.00 között nincs szabadfoglalkozás a cellában
09.00 és 12.00 között nincs szabadfoglalkozás a cellábanfacebook.com/miaojiaxinstudio

Az Airbnb nem fűzött semmiféle magyarázatot ahhoz, hogy miért zárta ki a ketrecet az oldalról. "Csak annyival indokolták, hogy ez nem szállás, ami nem volt igaz. Sajnálom, hogy nem tudtam az Airbnb-vel együttműködni, mert szerintem világszerte tökéletes platform volnának a gazdasági és kulturális különbségek megosztására. Nekem igazán tetszik az Airbnb alapötlete, ami már-már művészet, hiszen megváltoztatta az emberek életét és utazási szokásait. Az oldalnak köszönhetően az emberek kézben tudják tartani az életüket úgy, hogy közben távol tudnak maradni a szállodáktól és egyéb vállalatoktól. Az egyetlen dolog, ami nem tetszik, az, hogy a házigazdák álomházaiban látott értékek befolyással vannak mások életére, aminek hatására az utazók is ilyen luxusházakban szeretnének élni” –részletezi a projektet a művész, akit a Tajvanból New York-ba települt Tehching Hsieh 1978-as „Cage Piece” című cella performansza inspirált terve megvalósításában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek