6+1film, ahol a kaja a főszereplő

Megnézni egy igazán jó filmet, és enni egy csodálatosan finom fogást valószínűleg az élet legnagyobb örömei közé tartoznak. Nem csoda hát, hogy imádjuk az olyan filmeket, amelyek csiklandozzák az ízlelőbimbóinkat is. Néha a filmvásznon feltűnő fogások szinte nagyobb “sztárok”, mint maguk a színészek, és persze olyan is van, hogy egy filmben a művészi és a kulináris értékek egyaránt klappolnak – ilyen mozikat gyűjtöttem egy csokorba... vagy büféasztalra. Igen, a Nagy zabálás, vagy a Szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője kimaradtak, nem véletlenül: ezek megkerülhetetlen darabok és bemutatni sem kell őket. Van viszont annyi más, elsőre talán meglepő választás, hogy inkább ezekből válogattunk.

1. Csokoládé

Joanne Harris bestsellere az ezredfordulón igazi kultfilm lett, és minden gasztroblogger elkezdte épp olyan szenvedélyes hangnemben ecsetelni a receptjeit, ahogyan azt a film főhősnője tette. Mielőtt Juliette Binoche megnyitotta volna mesés kis csokoládéboltját Lansquenet-ben, sosem hittük volna, hogy a csoki iránti szenvedélyes rajongás egyet jelent az erkölcstelenséggel. Pedig a kisvárosban a csilis csokoládé fogyasztása főbenjáró bűnnek számított, és jobban megosztotta a közvéleményt, mint közel 15 évvel később Conchita Wurst győzelme az Euróvízión. Szerencse, hogy időben megjelent a színen Johnny Depp, ettől fogva pedig a film már nem csak vizuális és kulináris élményt nyújt, de a romantika is előtérbe került.

2. Julie és Julia

Ismét csak könyv nyomán született gasztroklasszikus kerül terítékre: Julie Powell regényéért a kritikusok és az olvasóközönség egy emberként rajongott, így nem is volt kétséges, hogy Hollywood – szó szerint – ráharap a lehetőségre. A sztoriban Amy Addams egy fiatal bloggert alakít, aki elhatározza, hogy a legendás szakácsnő, Julia Child összes receptjét elkészíti. A zseniális Meryl Streepel nehéz felvenni a versenyt, ám a hárompercenként érkező fogásoknak azért sikerül: egyik pillanatban még Julie főztjét csodálhatjuk, a másikban pedig már utazunk is vissza az időben, és Juliával veszünk el a francia konyhaművészetben.

3. Ízek, imák, szerelmek 

Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű bestsellerét a vaskalapos puritánok családellenesnek, a reménytelenül romantikusok inspirálónak, a magazinok kritikusai „öt csillagosnak”, az kultúrsznob irodalmárok szalmalángnak tartották, ám a hivatásos evő és boldogságkutató sztorijának filmváltozata kiadós siker lett a mozikban. Ilyen, ha a gasztro blogok, a Bridget Jones könyvek, és az önsegitő kötetek közös filmben manifesztálódnak. Magyarországon persze fanyalogva fogadták a kritikusok, ennek ellenére a film premierje után tucatszámra jelentek meg a hasonló kötetek, és hirtelen minden szakácsnő spirituális guru is lett egyszerre. Persze nincs is ezzel gond: nekünk, magyaroknak különösen nagy szükségünk van olyan sztorikra, amelyek épp csak annyira mélyek, hogy ne sértsék meg a felszín csillogását, és úgy lopják be magukat a szívünkbe, hogy közben nem nehezítik el azt.

4. Melegkonyha

A Melegkonyha olyan, mint egy mennyei tapas-válogatás: színes, ízes, és nem lehet megunni. A kevéssé ismert spanyol alkotás főhőse, Maxi kétlábon járó paradoxon. Egyszerre zsarnok diktátor és szentimentális virágszál, homoszexuális drámakirálynő és kétgyermekes családapa, önzetlen jóbarát és intrikus szarkavaró. Ám ha valaki, ő biztosan tudja, hogy a tökéletes fogáshoz milliónyi különféle fűszer szükséges, ugyanis hosszú évek óta szenvedéllyel és szakértelemmel vezeti luxuséttermét a Xantarellát. Alex - az étterem háziasszonya, és Maxi legjobb barátnője - a kulináris élvezetek helyett a férfiak által nyújtott gyönyörökre esküszik. A habot a tortáta egy új szomszéd érkezése teszi fel, aki iránt a család minden tagja különös érdeklődést tanúsít, az azonban, hogy a szexi futballista kit választ közülük, csak egy mámoros éjszaka után derül ki... a következő, mégmámorosabb éjszaka után pedig már ez sem egyértelmű.

5.I am Love

Manapság, amikor egy mozit gyorsabban dobnak össze Hollywoodban, mint egy Big Macet a Mekiben, egy tizenhárom éven át készül alkotás egészen biztosan a filmművészet „fine dining” kategóriájába sorolható. Egy törékeny asszony erős lelke mellett egy tökéletesen elkészített rák a főszereplője a családi drámának, melyből kiderül, milyen, ha egy látszólag irigylésre méltó élet egyszeriben üresnek fest... és hogy az ételek épp oly beszédesek lehetnek, mint egy forgatókönyv párbeszédei. A vizuálisan is káprázatos alkotás egy közpékorú nő olthatatlan szerelmét fia barátja iránt nem csupán dialógusokkal meséli el: Tilda Swinton filmjében a gasztronómiai gyönyörök a szenvedély szimbólumaként jelennek meg.

6. Kung Fu Panda

Talán elsőre kakukktojásnak tűnik - pláne, hogy a "kulináris rajzfilm" műfajban általában a L'Ecsó kerül említésre - ám a hős panda, a bölcselkedő, zen teknős, és az évtizedek óta kizárólag levessel álmodó liba meséje abszolút kulináris közkincs. Po, a pocakos és kissé csekély értelmű pandamedvebocs édesapjával üzemeltet egy levesfőző lacikonyhát. Nagyra törő álmai azonban más utat mutatnak neki: Po kung fu harcos akar lenni. A városka kolostorában eközben Sáska, Vipera, Majom, Daru és Tigris – a környék örző-védői és spirituális tanácsadói - életük legnehezebb harcával néznek szembe: egy kegyvesztett hóleopárd, Tai Lung elhatározza, hogy leigázza a várost. Po egy fatális véletlen folytán odapottyan a kolostor kertjébe, és azonnal úgy kezdik ünnepelni, mint a Kiválasztottat, aki megmenti az országot az alattomos hóleopárd bosszújától. A duci pandának választania kell: egész életében levest kavar majd, és boldogságforrása kimerül a kínai gőzgombócokban, vagy rátalál az élet valódi értelmére.

7. Az élet ízei

Magyarországon augusztus 14-én mutatják be Az élet ízei című filmet, az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével, a producerek pedig Oprah Winfrey és Steven Spielberg lesznek. A Csokoládé rendezőjének legújabb mozija ismét egy francia kisvárosban játszódik: Mirren egy ünnepelt séfet alakít, aki Michelin-csillagos éttermet vezet, és senki sem meri elvitatni kulináris készségeit. Ám amikor a szomszédba költözik egy indiai család, és curry éttermet nyitnak a szemközti házban, kezdetét veszi a komoly rivalizálás. A két ellentétes világot az indiai konyha egyik szakácsa, Hassan köti össze, akinek meggyőződése: a fúziós konyhából nem csak fergeteges fogások, de igaz barátságok is kisülhetnek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek