Ez a bicajosok, a filmbuzik, meg az újrakezdő örmények hete lesz!

Május 8. Csütörtök

Ha csütörtök, akkor Heti Kimenő, megint egy rakás programmal, hogy legyen miből csemegézni. De mindenekelőtt szólunk, hogy ma a Bringázz a Munkába! kampány keretében az ország 40 pontján bringásreggelivel várják a Magyar Kerékpáros Klub önkéntesei a reggel biciklivel munkába/iskolába indulókat. Délután pedig, ha végzett napi teendőivel, akkor meg nézzen el a Trafiqba, ahol Budapest Calling Monkey Safari lesz, azaz szafarizhatnak a deephouse dzsungelében a Monkey Safari idegenvezetésével. Buli előttre meg ott a művelődés, hiszen az Urániában ma kezdődnek a Moszfilm napok, 11-éig új es klasszikus orosz filmeket lehet megnézni dögivel. Ha kicsit lazábbra venné, nézze meg a Budapesti Anarchista Színház Zöld Szofi című előadását a Hátsó Kapuban, utána még simán el tud menni a Roham Bárba a Judment Night Volume2-re is, ahol Az ítélet éjszakája című film zenéjét játsszák el élőben hazai előadók, a bevételből meg jófej módon jótékonykodni fognak. Erre számítsanak:

  

Május 9. Péntek

Bírjuk ki józanul pétek estig vagy ne, de ha muszáj, akkor lesz alkalom mulatozni az Ív&Candy giccsbálja után is a Holdudvarban. A vetítésen megszűrt káosz tárul elénk, ígérik a szervezők, ne habozzunk hát. Ha ennél kicsit hagyományosabb értelemben véve bulizna, akkor önnek a Toldiban lesz a helye, az "Egy tonna bakelit (Our Vinyl Weighs a Ton) egész estés dokumentumfilmen a Los Angeles-i székhelyű avantgárd hiphop lemezkiadóról. "Ritka koncertfelvételek, eddig sohasem látott archív anyagok, belső körből származó videók és képek, illetve a Stones Throw-t meghatározó művészekkel (pl. Peanut Butter Wolf, Madlib) készített mélyinterjúk alkotják a film sűrű szövetét." Ez is a kedden kezdődött BUDOKU Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál keretében látható ám, és van ott még sok más is, amit érdemes megnézni, 11-ig akár minden napra jut!

Május 10. Szombat

Az A38-on melegen ajánljuk a Kozmoszt és az FDTF-et (From Dawn To Fall), mert nincs kifogás, ma már tényleg szórakozni kell. Ha annyira mégsem hozza lázba a punk és az indie, akkor újra a Toldit javasoljuk, ahol Toldi Expat Kicks lesz, ami most kábé azt jelenti, hogy az itt élő külföldi haverokból verbuválódott dj-k fognak zenélni. És persze ez a program is a múlt héten már ajánlott Budoku Filmfesztiválhoz kötődik, ha nem is szervesen.

Kozmosz
KozmoszFacebook / Kozmosz

Május 11. Vasárnap

Vasárnapi költészet rovatunkban József Attilát és a KékSzobaHall produkció előadását, a Szólt az embert ajánljuk, mivel Jordán Tamás és Sebő Ferenc a költő gondolatait tolmácsolják prózában és dalban. Ez az előadás – ahogy Jordán Tamás a bevezetőjében el szokta mondani – tulajdonképpen beszélgetés a hallgatóság és az előadók között, és még akkor is párbeszéd, ha a közönség (feltételezhetően) nem mond semmit. 

Jordán Tamás
Jordán TamásRózsavölgyi Szalon

Május 12. Hétfő

Csákányi Eszter önálló estje remek hétfői randiprogram, mondjuk ha elmúltunk harminc évesek. Az Akit az istenek szeretnek jó hangulatú előadás, ami a nőiség és öregedés témáját járja körül. A színésznő azt mondja, hogy magáról és a női lélek megannyi arcáról mesél ebben az estben, és tényleg, egy nagyon őszinte másfél órát kaphatunk a művésznőből (kritikánk az előadásról itt).

6M6C2551
Takács Attila

Május 13. Kedd

Ez a mostani a Toldi hete, de teljes joggal: épp csak végetért a BUDOKU, már kezdődik és tizennyolcadikáig tart a Japán Filmhét lesz, ráadásul ingyenesen. Mindig mondjuk, hogy ezek a japánok tudnak valamit. Mondjuk a filmek japánul vagy angolul, felirattal vagy alámondással mennek, de a "válogatásba bekerült hat film a műfajok széles spektrumát fedi le, a második világháborús hátország társadalmi hátterét feldolgozó történelmi drámától kezdve az introspektív road movie-n keresztül a gyerekek számára készült vidám számítógépes rajzfilmig", szóval egy misét mindenképp megér.

platina
jfbp.org.hu

Május 14. Szerda

Hiányzott már a Deti Picasso? Az örmény testvérpár, Gaya és Aren Arutyunyan három éve beszüntették a zenekar működését (addig is Wattican Punk Ballet néven élték ki magukat), de most újraindítják az örmény etnorockot. Az A38-on lehet tanúja a feltámadásnak, ahol vadiúj, akusztikus műsort ígérnek, és "a teljesen új, örmény népzenei gyökerekből építkező szerzemények mellett egy pár régi klasszikus szám is elhangzik".Előttük Kézdy Luca áll a színpadra egy szál hegedűvel, de megoldja:

Oszd meg másokkal is!
Mustra