#VILÁGOM

Keserü Ilonával jön a majális Füredre

2014. április 30., szerda 14:21

Május 1-én, csütörtökön délelőtt 11-kor nyílik Balatonfüreden, a Vaszary Villa Galériában Keserü Ilona kortárs festőművésznő, Az idő színtere című kiállítása a Szépművészeti Múzeum munkatársainak közreműködésével. A tárlat festményeken, papírmunkákon, objekteken és fotókon, mintegy ötven alkotáson keresztül, kisebb egységekre bontva, mutatja be az alkotó festészeti tematikáit, a 60-as évek szabad gesztusokra alapozott, dinamikus festményeitől a sírköveken át, egészen a lenvászon domborításokig, amelyeket Keserü Ilona legegyedibb és legeredetibb művészi megoldásai között tartanak számon.

b72f05a13b1ac0c5450ca1eea8a84bd8 XL

Füredi kiállításán a líra, a gyász és a megnyugvás különös elegyét megjelenítő Balatonudvari sírkősorozata valamint az érzéki anyagszerűséget árasztó nyersvászon domborművek mellett Michelangelo rendhagyó színhasználatára, a 14. századi itáliai festészetben használt Cangiante technikára reflektáló alkotásai láthatók.

- Meghatározó élményt adtak a Sixtus-kápolna falfestményei, amelyek évekig tartó tisztításuk után ragyogó színű új képekként jelentek meg a régóta ismert és csodált sötét bőrszínek, gomolygó szürkék helyén. Michelangelo újonnan feltárt elementáris színegyüttállásai szinte mámorossá tettek. Hosszú kutatómunka kellett hozzá, hogy kiderüljön: a cangiante színrendszert alkalmazta a kápolna mennyezetén, ebből konkrét recepteket, festészeti megoldásokat tartalmazó kézikönyvet is írt, amely a saját korában kéziratos másolatokban terjedt - nyilatkozta a Balatonfüred.hu-nak Keserü Ilona.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta