Így hallgasson zenét Murakami Haruki regényeihez!

Aki ismeri korunk egyik legmenőbb japán írója, Haruki Murakami regényeit, annak egészen biztos szemet szúrt az író zene iránti rajongása, ami szinte az összes művének egyik meghatározó vezérfonala. Kapta már elő a laptopot, amikor olvasás közben újabb zenemű címe említődött a történetben? Nincs egyedül: Murakami zenei utalásai már többeket megihlettek, aminek köszönhetően rengeteg, általa inspirált tracklist található a világhálón. Mint például a haruki-music.com.

A populáris irodalom és a mágikus realizmus világában egyaránt otthonosan mozgó Murakami nemzetközi ismertséget az 1987-es Norvég erdő című regénnyel szerzett magának, melynek címe azonos a Beatles 1965-ös Rubber Soul albumának egyik számával. Ezek után nem csoda, hogy az író a könyvben említést tesz többek között erről a számról is, de a Beatlestől a Here Comes The Sun, Henry Mancinitől a Dear Heart illetve a Blood Sweat & Tearstől a Spinning Wheel című slágerek is feltűnnek a regényben.

Murakami természetesen otthon van a komolyzenében is, így semmi meglepő nincs abban, hogy A kurblimadár krónikája című regényben számos utalás található Mozart Varázsfuvolájára, valamint Vivaldi, Rossini és Schumann műveire. A 2002-ben megjelent Kafka a tengerpartonban az író egyik hőse, egy kamionsofőr hallgat Beethovent, legújabb hazai megjelenésű, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei című kötetében pedig Liszt Le Mal du Pays című zongoradarabja kap fontos szerepet.

A tokiói egyetemen rendező szakon tanult író zenei utalásainak komoly alapjai vannak, 1974 és 1981 között egy jazzbárt vezetett Peter Cat néven. Ebből az időszakból számos inspirációt merített például A határtól délre, a naptól nyugatra című könyvéhez, melyben szóba kerül Frank Sinatra: South of Border, Duke Ellington: Starcrossed Lovers valamint Nat King Cole: Pretend című klasszikusa is.

Az, aki ennyire rajong a komolyzenéért és a jazzért, magától értetődő, hogy a rock & rollt is komolyan veszi. Murakami a műfaj legjobbjai előtt a Tánc, tánc, tánc című regénnyel tiszteleg, ami eredetileg egy Beach Boys száma címe. Ebben a roadmovie történetben a főhős egy lázadó, durcás tinédzserlányt szállít el Hokkaidóból Tokióba. Hősünk kínjában a legjobbakhoz, a Rolling Stoneshoz, az Everly Brothershez, Sam Cooke-hoz illetve Elvis Presleyhez fordul segítségért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra