#VILÁGOM

Véget ért a száz év magány: elhunyt Gabriel Garcia Márquez

2014. április 17., csütörtök 22:40

Hosszú betegség után Mexikóban elhunyt a 87 éves Gabriel Garcia Márquez kolumbiai író - számolt be róla a BBC. A Nobel-díjas szerzőt március végén szállították kórházba, tüdő- és szövődményes húgyúti fertőzéssel, ám családja akkor még abban reménykedett, hamarosan kiengedik. 

A szerelem kolera idején méltán híres szerzője az utóbbi harminc évben Mexikóvárosban élt és alkotott, egészségügyi állapota miatt azonban nyilvános fellépést már alig vagy egyáltalán nem vállalt. A legutolsó nyilvános megjelenése a számára rendezett márciusi születésnapi partiján volt, ekkor a sajtó és olvasói süteménnyel és virágokkal köszöntötték fel , de ezen a rendezvényen sem szólalt fel. A családja szerint Márquez korához képest jó egészségnek örvendett, ugyan voltak jobb és rosszabb pillanatai, ami az ő korában már nem nagy meglepetés. 

Az 1927-ben született író riporterként kezdte, tudósítóként megfordult Párizstól New Yorkig a világ különböző pontjain. Az ötvenes évektől kezdett komolyabban írni, első regénynek tekinthető munkája, az Egy hajótörtött története ugyan 1955-ben egy cikksorozatként jelent még meg. Leghíresebb műve az 1982-ben Nobel-díjjal jutalmazott Száz év magány volt, azóta is ez minden idők legnagyobb példányszámban eladott spanyol nyelvű könyve, leszámítva a Bibliát. Az 1967-es Száz év magány sikere nemcsak azon múlt, hogy bizonyos értelemben megújította vele a realizmust, hanem azon is, hogy a spanyol nyelvet egy egészen más, színesebb és választékosabb módon használta. Rajongói novellái méltatása mellett örök csatát vívnak a Nobel-díjas mű és másik világhírű regénye, a Szerelem kolera idején kapcsán, utóbbi szülei szerelmének történetét dolgozza fel. 

2002-ben adta ki önéletrajzi könyvét egy, a Wikipédia szerint háromkötetesre tervezett mű első részét, ami magyarul Azért élek, hogy elmeséljem az életemet címmel 2003-ban a Magvető Könyvkiadónál jelent meg, Székács Vera fordításában. Utolsó regénye ezért - vagy ennek ellenére - a Bánatos kurváim emlékezete lett (2004), amit egyaránt hívnak az öregedés gyászának és a kortalan szerelem ünnepének - nem véletlenül, hiszen egy fiatal lány és egy vénember lehetetlen szerelméről szól.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta